10 najzdravijih namirnica na svijetu!!

U svijetu užurbano života, jedemo sve što nam padne na pamet, samim tim susrećemo se sa viškom kilograma i raznim bolestima.
Jako je važno da se informišemo i zdravim namirnicama jer je to hrana koja smanjuje rizik od raka, dijabetesa, srčanih oboljenja, hrana za zdravo srce, itd…

Avokado pomaže sniziti holesterol i povećava nivo HDL-a. Jedan komad avokada sadrži 81 kcal, 8g masnoće i 3g vlakna.

Marelice su pune beta karotena koji sprečava radikalna oštećenja i štiti oči. Štite od stvaranja raka, posebno raka kože. Mogu se jesti sušene ili svježe, ali ako su premekane, gube svoja hranjiva svojstva.

Chia sjemenke pospješuju rad crijeva, ubrzavaju izlučivanje toksina, sprečavaju zatvor, poboljšavaju zdravlje kostiju, ojačavajau imunitet. Pomažu kod regulacije šećera u krvi i dijabetes.

Maline ima dosta vitamina C i vlakana koji su odlični protiv holesterola i srčanih bolesti. Možete ih kombinirati sa grčkim jogurtom ili žitaricama.

Dinja sadrži C vitamin i beta karotena, dva jaka antioksidanta, u saradnji sa kalijem, kojeg mogu imati dva puta više nego banane. Polovina dinje ima 1g masnoće i 2 g vlakana, te 97kcal.

Brusnica čisti krv od mogućih infekcija i tako štiti tijelo od razvoja štetnih bakterija. Dodajte ga svakodnevnoj upotrebi.

Rajčica sadrži likopen, jedan od najsnažnijih karotenoida koje služe kao antioksidant u organizmu. Ublažava probleme sa mokraćnim kanalima, trbuhom i debelim crijevom.

Grožđe je izbor željeza koji pomaže u cirkulaciji krvi. Posebna konzumacija se preporučuje ženama tokom menstruacije.

Smokva ima dosta kalija i vlakana, ali i vitamina B6 koji je potreban za dobro raspoloženje. Sprečava zadržavanje viška vode u organizmu i smanjuje holesterol.

Brokula smanjuje rizik od raka dojke, ima dosta C vitamina i beta karotena. Jedna zdjelica ima samo 25kcal, 0 masnoće i 3 g vlakana.