Aromamasaža – eterična ulja u masaži

Aromamasaža je izraz koji je danas raširen i često u upotrebi. Kod većine ljudi izaziva pomisao na masažu eteričnim uljima. Ipak, mogli bismo reći da aromamasaža u sebi spaja dvije odvojene terapeutske tehnike: terapiju mirisima (odnosno eteričnim uljima) i terapiju masažom.
To je posebna vrsta masaže koja se dosta razlikuje od ostalih masaža koje opisujem na svojoj web stranici. U aromamasaži se koriste neki pokreti koji su svojstveni klasičnoj masaži. Ipak, redoslijed i način izvođenja pokreta, ciljevi koje želimo postići, te pristup klijentu i njegovom tijelu je potpuno drugačiji nego u klasičnoj masaži.

Aromamasažu provodi školovani aromaterapeut. Tehnika koju koristi aromaterapeut može biti različita ovisno o tome u kojoj školi je naučena. Osnovni ciljevi aromamasaže su djelovanje na fizičkoj razini (dodirom kroz masažu) i na emotivnoj razini (mirisom kroz eterična ulja). Tako govorimo o ubrzavanju protoka limfe, masiranju dubokih mišićnih i vezivnih tkiva, pokretanju detoksikacijskih procesa u tijelu, osvježavanju živčanog sustava i o punjenju naših „baterija“ prštećom energijom. Aromamasaža će nam pomoći i u osvještavanju disanja iz trbuha, prepoznavanju emocije i njezine povezanosti sa tjelesnom senzacijom koju izaziva.
U aromamasaži se tretira cijelo tijelo. Kao i u klasičnoj masaži masiramo stopala, noge, leđa, ramena i vrat, ruke, trbuh. Osim toga masiramo i lice i vlasište. Isto tako ovoj tehnici pripada i pritiskanje točaka na tijelu i na licu i vlasištu koje odgovaraju organima u tijelu. Na taj način potičemo njihov bolji rad i pomažemo klijentu da osvijesti svoje tijelo u cijelosti.

Za aromamasažu kažemo da je sastavni dio aromaterapeutskog procesa. Koristi se kao jedna od tehnika aromaterapije u cilju rješavanja unaprijed određenih ciljeva. Ovdje je kombinacija eteričnih ulja unaprijed određena uz pomoć nekoliko metoda. Međutim, ovu masažu možete koristiti i izvan procesa aromaterapije. Ukoliko je koristite izvan aromaterapijskog procesa mješavina ulja se često nasumično odabere. Ili od strane aromaterapeuta ili klijent sam nešto poželi ili odabere. U svakom slučaju, par pitanja prije same masaže o tome kako je klijent i ima li nekakav problem bilo koje prirode (nervozan je, ima upalu mišića, nešto je usporen, ….) može pomoći kod odabira. I eto nas kod kombinacije!

Mnogi saloni za ljepotu ili centri zdravlja u Zagrebu i šire nude aromamasažu kao jednu od svojih usluga. Toplo vam preporučam da odaberete samo onu aromamasažu koja se radi sa hladno prešanim baznim uljima i certificiranim eteričnim uljima. Bez obzira koja je tehnika masiranja u pitanju. I bez obzira u kojoj je školi metoda naučena.
U aromamasaži i u svakoj drugoj masaži se trebaju koristiti hladno prešana bazna ulja i certificirana eterična ulja.