AVOKADO: Pet odličnih ideja za međuobrok!

Je li avokado voće ili povrće? Nećete vjerovati, ali avokado je voće, i to izrazito zdravo tropsko voće. Ovo tropsko voće raste na visokim stablima u diljem Meksika i Srednje Amerike. Zimzeleno drvo avokada može narasti i do 20 metara, dok plod avokada zna težiti i do 2 kile.

Avokado je kruškastog oblika, te su ga zbog boje, ljuskaste kore i oblika meksički asteci nazivali “aligatorska kruška”, odnosno ahuacati. Ima čvrstu zelenu koru, koja se ne jede, dok je unutarnji jestivi dio bijele boje. Kad prerežemo avokado po pola, naići ćemo na veliku smeđu tvrdu košticu u obliku kuglice. Avokado ima mesnato i pomalo masnu tesksturu, neutralnog okusa, no najfiniji je naravno uz par začina i malo octa.

AVOKADO JE BOGATSTVO ZDRAVIH MASTI, VITAMINA I MINERALA

Iako ovo tropsko voće izgleda dosta neobično, ova voćka bogata je zdravim nezasičenim mastima, koje pomažu pri očuvanju razine hormona, mišića i živaca, pomlađuju kožu i štite krvožilni sustav, te reguliraju krvni tlak. Avokadovi antioksidansi pomoći će vam izbaciti sve negativne bakterije i toksine iz vašeg organizma, te ubrzati vaš metabolizam čime ćete potaknuti gubitak masnog tkiva.
Velika količina kalija, željeza, magnezija, fosfora i bakra, koji neophodno potrebni svakom sportašu za oporavak, nalazi se u ovoj maloj zelenoj biljci. Bogatstvo vlakna, folne kiseline, vitamina A, C, E i B6 su neki od razloga zbog čega bi trebali u svoju prehranu ubaciti i pokoji avokado.

AVOKADO I KOZMETIKA

Avokado, je poput ulja masline i makadamije izuzetno popularno u kozmetičkoj industriji, pa je tako sasvim normalno pronaći kremu za ruke, lice i kožu sa sastojcima avokada. Najjače oružje avokada u kozmetici je hidratizacija kože, te sprječavanje starenje kože i nastanak bora na licu.

KADA JE AVOKADO ZREO ZA JESTI?

Budući da avokada putuje u hladnjačama prešao pola svijeta kako bi došao do naših dućana, potrebno je provjeriti da li je dovoljno zreo za konzumaciju. Naime, avokado ne bi trebao biti potpuno tvrd, ali ni gnjecav za pripremu. Ukratko, rađe kupite trvdi avokado, koji će par dana odležati kod vas na sobnoj temperaturi, te ga onda prerežite i pripremite na salatu, juhu ili umak. Avokado je jedna od glavnih namirnica meksičkih kulinarskih specijaliteta, od čega se radi i poznati guacamol meksički dip koji se jede uz nachose. Od avokada se najčešće pripremaju zeleni umaci i dipovi, te smooothiji, guste zelene juhe, sendviči i salate raznih varijanti. Dovoljno je par kapljica maslinovog ulja i octa te malo soli kako bi avokado bio ukusan!

KAKO OGULITI AVOKADO U 3 KORAKA? 

Kako se ne bi previše mučili sa čišćenjem avokada, dat ćemo vam savjet kako ga jednostavno očistiti u 3 koraka:

  • Avokado prerežite na pola po dužini, ali pritom pripazite na košticu u sredini
  • Izvadite košticu
  • Uzmite veliku žlicu , te uz mekani zeleni rub zagrabite mesni dio, poput kuglice sladoleda i jednostavno izvadite