Body Relax Tuzla: Šta je maderoterapija i koliko često se radi?

Kako se izvodi maderoterapija i na koji način vam masaža oklagijama može pomoći da smanjite celulit? Dobro čitajte ovaj tekst. Otkrićemo vam sve o tome.

ŠTA JE MADEROTERAPIJA?

Maderoterapija ili terapija drvetom je sve popularnija kod nas, a i svijetu. To je jedan oblik masaže koji je razvijen u Kolumbiji, a kod kojeg se za za izvođenje pokreta koriste specijalni masažeri napravljeni isključivo od prirodnog materijala – tačnije od drveta. Iako se uglavnom žene odluče za ovu masažu da bi se riješile celulita, ona je korisna i kod bolova u leđima i generalno za detoks organizma.

KAKO SE RADI MADEROTERAPIJA I ZAŠTO JE TAKO POPULARNA?

Prvo što je karakteristično za maderoterapiju jeste taj specifičan set opreme koji se koristi prilikom tretmana. Postoji oko 20 drvenih alata za masažu da tako kažemo, a većina podsjeća modifikovane izrezbarene oklagije i rolere. Odatle često i taj naziv “masaža oklagijama” Dakle, nije u pitanju ono kuhinjsko pomagalo koje svi imamo kod kuće, nego nešto slično. U suštini oni su svojevrsni masažeri za celulit od drveta.

Masaža oklagijama radi se sa prirodnim materijalima. Sam naziv potiče od španske reči “madera” koja znači “drvo” i nastavka “terapija” koji znači lečenje (maderoterapia izvorni termin) . Bukvalno prevedeno, ovo bi bilo liječenje drvetom. Kao što smo rekli, ovaj tretman ima različite primjene, a mi ćemo se osvrnuti na razbijanje celulita.

Ono što masaža okalgijama zapravo radi jeste stimulacija limfnog sistema. Limfni sistem zadužen je za izbacivanje toksina iz našeg tijela. Onda kada je zbog loših životnih navika, loše ishrane i nedovoljno kretanja ustajao i kada se limfa u njemu ne pokreće, toskini ostaju zarobljeni u njemu i on ne radi svoj posao.

Kad kažemo toksini, mislimo na sve viškove koje smo na ovaj ili onaj način uneli u organizam, ne samo na neke očigledno štetne i opasne materije. I višak masti, i višak šećera i višak aditiva iz hrane takođe ostaju zarobljeni u našem tijelu i zajedno stvaraju masne naslage koje liče na pomorandžinu koru – celulit.

Zato je stimulacija limfnog sistema izuzetno važan korak kada pokušavamo da se riješimo ovog kozmetičkog košmara, a anticelulit masaža oklagijama ima upravo tu ulogu – ravnomjernim, ritmičnim pokretima stimuliše protok limfe i radi se svojevrsna limfna drenaža. Time se ujedno aktivira metabolizam i organizam počinje da brže radi sam na izbacivanju masnih naslaga, toksina pa i celulita.

KOLIKO ČESTO SE RADI MADEROTERAPIJA?

Za najbolje rezulatate preporuka je da se rade dvije serije od najmanje 10 tretmana. Jedan tretman traje od pola sata do 45 minuta.

Može li masaža oklagijama učiniti da smršate?

Ne baš, ali je dobar saveznik ako ste već na tom putu jer ubrzava metabolizam.

Ovaj tretman dostupan je i u Body Relax salonu u Tuzli. Naručite svoj termin porukom na fb stranici Body Relax Tuzla ili na broj telefona 063 / 692 – 412.