Četiri jednostavne i eksplozivne vježbe s kojima ćete postati prava zvijer

Eksplozivne vježbe u kratkom roku aktiviraju veći broj mišića i samim tim što biva angažovano više mišićnih vlakana, to znači da je veća i potrošnja kalorija, ali i da se brže gradi tjelesna forma i snaga.

Za ovakav tip vježbi nije neophodan boravak u specijalno pripremljenim okruženjima niti je uvijek potrebno mnogo prostora. Četiri eksplozivne vježbe koje ćemo ovdje navesti, mogu se izvoditi čak i bez dolaska u teretanu.

Skok u dalj iz mjesta

Skokovi su inače izvrsni za razvoj eksplozivne snage i dobre tjelesne forme generalno, a tri serije od po pet skokova mogu biti čak i efikasni za poboljšanje sposobnosti izvođenja najtežih vježbi s tegovima među kojima su i sami čučnjevi i mrtvo dizanje.

Udaranje loptom medicinkom o pod

Vježba je to koja zahtijeva eksplozivni angažman ramena, latova, tricepsa i dijela prsa, ali i veliki rad tjelesne jezgre. Brzo dovodi u izazov i krajnje mogućnosti kondicije, a tri serije od šest ponavljanja sa loptom težine 4 do 6 kilograma, vrlo je interesantan test za svakoga.

Pilometrijski sklekovi sa maksimalnim odbacivanjem

Postoji mnogo verzija sklekova, a ona sa odbacivanjem od tlo uvijek spada u red najtežih. Verzija koja se izvodi sa klupe umjesto na podu, jeste malo lakša ali omogućava veću kretnju i jači joj je aerobni efekat uz kog se gradi kondicija. Tri serije od pet ponavljanja su optimalne za drugu od četiri vježbe koje ćemo navesti, a koje bi se za maksimalni efekat trebale izvoditi skupa u sklopu jednog treninga.

Skok-čučanj

Kombinacija skoka i čučnja predstavlja jednu od najboljih “bodyweight” vježbi koje postoje. Osim što se na taj način jačaju mišići kompletnih nogu, to je i nevjerovatno izazovna vježba za kondiciju, pa ne treba ni čuditi što redovno izvođenje omogućava prilično brzo pomicanje granica i dostizanje zavidnih nivoa fizičke spreme. Tri serije od po šest skokova bi mogle biti optimalne za zaokruženje ovog kratkog, ali vrlo intenzivnog treninga.