Čokolada i njene prednosti za zdravlje

Brojna istraživanja su dokazala da tamna čokolada, slatka, ukusna i bogata okusom, pruža brojne zdravstvene prednosti. Tajni sastojak je kakao koji sadrži brojne nutrijente koji su odlični za zdravlje. Jedini problem je taj što je kakao gorkog okusa pa se u izradi čokolade dodaju šećeri, maslac i mlijeko.

Da bi čokolada koju jedete bila zdrava treba sadržavati najmanje 70% kakaa. Nemojte pretjerivati jer i male količine tamne čokolade čine čuda za zdravlje. Dovoljno je da pojedete oko 200 grama čokolade sedmično.

Zdravije srce

Švedski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 31000 žena. One koje su svakodnevno umjereno konzumirale tamnu čokoladu imale su za 3 puta manji rizik od nastanka srčanog udara. Drugo istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Njemačke je pokazalo da tamna čokolada smanjuje razinu krvnog pritiska i rizik od nastanka srčanog i moždanog udara za čak 39%. Istraživanje australskih znanstvenika je pokazalo da tamna čokolada pomaže u zdravijem mršavljenju kod pretilih osoba koje vježbaju. Zanimljivo je da čokolada sadrži 5 puta više flavonoida od jabuke.

Mršavljenje

Ako se pitate kako možete jesti čokoladu ako ste na dijeti, dobra vijest je da tamna čokolada uistinu pomaže kod mršavljenja. Znanstvenici iz Danske su dokazali da tamna čokolada uspješno zadovoljava žudnju za slatkim, slanim i masnim. Na taj način ćete se puno lakše držati plana prehrane za mršavljenje.

Sretnija djeca

Majke koje su jele tamnu čokoladu tokom trudnoće ističu da su se bolje suočavale sa stresom, u odnosu na majke koje nisu jele tamnu čokoladu. Također, finski znanstvenici su dokazali da su bebe majki koje su jele tamnu čokoladu tokom trudnoće sretnije i više se smiju.

Stres
Američki znanstvenici su nedavno potvrdili da stres uzrokuje žudnju za grickanjem, naročito za čokoladom. Najbolje od svega je da čokolada smanjuje razinu hormona stresa (kortizola). Osobe koje su u razdoblju od dvije sedmice svakodnevno jele tamnu čokoladu imale su znatno manju razinu kortizola u tijelu.