Hipotalamička amenoreja – šta predstavlja?

Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost čine okosnicu onoga što nazivamo zdravim navikama, odnosno zdravim načinom života. Ipak, s oboje često znamo pretjerati i pritom prijeći određenu granicu tolerancije tijela te inače zdrave navike pretvoriti u rizične faktore za poremećaj na razini spolnih hormona što kod žena može dovesti do funkcionalne hipotalamičke amenoreje karakterizirane gubitkom menstruacije.

Iako su jajnici zdravi i u stvarnosti bi mogli lijepo i pravilno raditi, oni spavaju ‘zimski san’. Jajnici čekaju stimulaciju, ali hipotalamus, koji je dio emocionalnog mozga, stoji, jer se osjeća povrijeđen i zakinut. U pozadini hipotalamičke amenoreje, kako se naziva taj relativno čest poremećaj, nalazi se neko nezadovoljstvo i želja da se to ispravi.
Ogroman gubitak energije koji često ne prati pravilan unos nutrijenata, namjerno iscrpljivanje i testiranje ili kažnjavanje sebe – dovede do nestanka menstruacije.

Mjesečno krvarenje pokazatelj je pravilnog rada ženskih hormona. Oni su zaduženi za našu snagu, energiju, pravilan rad mozga; oni nas brane od vanjskog svijeta, omogućavaju nam da prebrodimo hrpu prepreka u razdoblju kada smo mlade, kada rađamo djecu, gradimo karijeru, stvaramo dom….
Djevojke koje nemaju ženskih hormona, a prolaze kroz stresna razdoblja, ubrzano stare; a to je baš u suprotnosti s onim što bi htjele: biti zdrave i dobro izgledati”, kaže dr. Sanja Toljan i napominje kako, ako djevojka nema menstruaciju nekoliko mjeseci, a pri tome nije trudna, svakako treba napraviti ginekološki pregled i hormonsko testiranje.

Ako su jajnici zdravi, a razine svih hormona (FSH, LH, estradiol, progesteron) niske, radi se o hipotalamičkoj amenoreji.

Ne postoji tableta za liječenje takvog izostanka menstruacije. Mnoge bolesti današnjice se ne mogu izliječiti farmaceutskim pripravcima jer je njihovo nastajanje vrlo kompleksno te snaga jedne male tabletice nije dovoljna da ispravi silu koja ruši neku funkciju u organizmu. Za početak, članovi obitelji moraju biti svjesni o čemu se radi i pružiti potporu. A nažalost, događa se upravo suprotno: roditelji ne mogu prihvatiti da je njihovo dotad ‘uzorno dijete postalo problem”, kaže dr. Toljan.

Kako je glavni poremećaj zapravo u mozgu koji pretjerano radi i napet je, tada je i glavna terapija usmjerena na opuštanje mozga. Pri tome ima jedan ‘ali’: ne možete natjerati osobu da se opusti. “Bilo bi jako zgodno nekome govoriti da se opusti, a da on to s lakoćom prihvati. Opuštanje se mora postići na drugi način. Treba pogoditi u srž problema i isključiti ‘programe’ koje mozak vrti. Hipotalamička amenoreja liječi se tako da mlada djevojka i njena obitelj potraže pomoć stručne osobe, najčešće psihoterapeuta koji će pomoći da se upravo uđe u srž i riješi problem koji ‘stresira’ cijeli mozak i cijelo tijelo. Ukratko, treba ponovno uspostaviti dobre uvjete u tijelu kako bi hormoni proradili”.

Ako potrošimo previše energije na aktivnost, a pritom ju zajedno sa hranjivim tvarima poput vitamina i minerala ne nadoknadimo u dovoljnoj mjeri za ostale spomenute kritične funkcije dolazi do raznih hormonalnih i ostalih tjelesnih poremećaja – između ostalog i izostanka ovulacije te posljedične sekundarne amenoreje.