Kako do six-packa? Kardio vježbom ili vježbama sa težinama?

Impresivni trbušni mišići spadaju među najatraktivnije grupe mišića koje možemo poželjeti da imamo lijepo izražene na svome tijelu. Sama po sebi izgradnja i povećanje bilo koje vrste mišića nije toliko problematična, koliko može biti tegobna borba sa naslagama koje prekrivaju naš “six-pack”, koji tako ne može doći potpuno do izražaja.

Ako ste se već uhvatili u koštac s ovim problemom i odlučni ste da do maksimuma sredite svoj stomak, onda vam se kao sljedeće pitanje jasno postavlja odabir pravih vježbi za ostvarenje cilja. Prije svega, tu se postavlja pitanje da li se bazirati na kardio vježbe, ili na vježbe sa opterećenjima.

Ono što svima treba biti jasno je to da svako ljudsko biće ima sve te abdomenalne mišiće, manje ili više čvrste, ali svakako ima. Ono što pravi najveću razliku između osoba je upravo pomenuti sloj masnih naslaga koji se nalazi ispod kože, a istovremeno iznad popularnih pločica. Što je najzanimljivije, čvrstoća i snaga ovih mišića uopšte ne garantuje njihov lijep vanjski izgled, jer je ključ toga i dalje u indeksu tjelesne masti, piše body.ba.

Kardio vježbe i “six-pack”

Kardio vježbe pomažu topljenju kalorija i omogućavaju dostizanje kalorijskog deficita što direktno vodi do topljenja masnih naslaga i smanjenja tjelesne mase. Kardio vježbe poput trčanja, stepera, bicikla i drugih, zaista će pomoći da se smanji nivo naslaga na stomaku, ali s druge strane nijedna od ovih vježbi nema direktno snažan uticaj na ojačavanje ciljanih mišića abdomena. Dodatno treba naglasiti da sve kardio vježbe osim onih žestokog intenziteta, u roku kraćem od pet minuta po prestanku vježbanja gube i svoj učinak topljenja masnoća, što ih znatno razlikuje od vježbi sa opterećenjima.

Vježbe sa opterećenjima i “six pack”

Ova vrsta treninga ima cijeli niz kapitalnih prednosti. Kao prvo, većina vježbi sa slobodnim tegovima zahtijeva učešće trbušnih mišića u stabilizaciji i podršci, pa čak i kada ne vježbamo primarno stomak, naši mišići abdomena su vrlo aktivni. Kao drugo, i ono što je možda i najbolje od svega je to da trening sa opterećenjima djeluje na metabolizam primoravši ga tako da topi masne naslage čak i do 48 sati nakon treninga! Te dvije činjenice treninge sa težinama jasno stavljaju na pobjednički tron kada pričamo o odabiru vrste vježbi za “six pack”. Osim toga, ove vježbe će pomoći da cijelo tijelo izgleda fantastično, dok jak kardio trening može rezultirati samo time da se smanjimo.

Ipak, oni najuspješniji kombinuju i jednu i drugu vrstu vježbanja, s tim da je uvijek na prvom mjestu trening sa opterećenjima. Međutim, ako bi se željeli bazirati samo na jednu vježbu i ako postavljate pitanje poput onoga koje stoji u naslovu teksta, onda je odgovor jasan, vježbe sa težinama su pravi izbor.