Kako imati ravan stomak?

Održavanje ravnog trbuha ne samo da će vam pomoći da izgledate sjajno, već može biti i od velike koristi za vaše cjelokupno zdravlje. Masnoća na trbuhu povezana je sa većim rizikom od bolesti srca, dijabetesa pa čak i raka.

Gubitak ukupne težine pomoći će u smanjenju masnoće oko vašeg struka, a još važnije, pomoći će u smanjenju opasnog sloja visceralne masti – vrste masnoće na trbuhu koju ne možete vidjeti, ali može povećati rizike od mnogih zdravstvenih problema.

Stvorite održiv plan prehrane

Odaberite zdrav plan prehrane kojeg se možete držati. Prednost ishrane s niskim udjelom ugljikohidrata je u tome što ćete početi praviti bolji izbor zdravije hrane, a brojanje kalorija vam neće biti potrebno. Ishranom s niskim udjelom ugljikohidrata smanjujete unos nezdravih namirnica koje su visoke u šećerima, a ne sadrže dovoljno vlakana. Iz ishrane izbacite namirnice poput hljeba, peciva i gaziranih pića, a odaberite hranu s visokim udjelom vlakana i proteina poput povrća, graha i zdravog mesa.

Ostanite aktivni

Tjelesna aktivnost pomaže u sagorijevanju abdominalne masti. Jedna od najvećih prednosti vježbanja je to što smanjuje razinu inzulina u krvi. Vježbanje pomaže jetri da troši masne kiseline, osobito one u blizini visceralnih masnih naslaga.

Dižite utege

Dodavanje čak i umjerenog treninga snage vašoj rutini vježbanja pomaže u izgradnji mišićne mase, koja uzrokuje sagorijevanje više kalorija tokom cijelog dana, kako dok mirujete, tako i tokom vježbanja.

Izbacite prerađenu hranu iz ishrane

Sastojci u prerađenoj hrani su puni trans masti, dodatnog šećera i dodatne soli. Ove tri stvari ne samo da stvaraju višak masnoće oko vašeg stomaka, već vam otežavaju i proces gubitka težine.

Smanjite unos alkohola

Pretjerano konzumiranje može ostaviti izrazito loše posljedice na vaše zdravlje. Istraživanja su dokazala da alkohol može stvoriti masnoću oko stomaka. Iako se ne morate potpuno odreći alkohola, smanjenje unosa može vam biti korisno. (body.ba)