Koja su najbolja pića za mršanje?

Unos tečnih kalorija je jedan od ključnih razloga sve učestalijeg problema pretilosti svjetskog stanovništva.

Hidratacija je neophodna tokom dana, a većina ljudi je navikla žeđ gasiti na nešto ukusniji način, ispijajući omiljena pića koja su skoro pa uvijek prepuna kalorija. U novije vrijeme nude se i zamjene u vidu ‘light’ pića sa umjetnim zaslađivačima umjesto šećera, ali koja vode i do znatno većih zdravstvenih problema na koje stručnjaci sve ozbiljnije upozoravaju.

Logičnim slijedom događaja, nameće se pitanje šta je onda najbolji izbor pića na putu do dobre linije, a odgovor se krije u tri preporučena izvrsna pića kojima je teško pronaći bilo kakvu drugu zamjenu.

1. Voda

Prvo i osnovno piće koje nikada neće imati istinsku zamjenu i na čiji redovan unos bi se trebalo naviknuti svako živo biće jeste jednostavo voda. Supstanca bez koje je nezamisliv ne samo ljudski život, već i općenito sav život na planeti Zemlji, u svom sastavu nema kalorijsku vrijednost, pa nikada neće biti u suprotnosti sa fitness ciljevima. U prosjeku bi svaka osoba dnevno trebala piti 2 litra vode kako bi kompletan organizam mogao neometano funkcionisati.

2. Zeleni čaj

Miljenik nutricionista i pomoćnih pretilih koji su u procesu mršanja jeste i dobro poznati zeleni čaj. Osim hidratacionog efekta i činjenice da je jedan od najboljih antioksidanata, zeleni čaj je i dokazano efikasni diuretik koji i hidratizuje, ali i pomaže izbacivanju vode iz organizma zajedno sa brojnim toksinima, te pomaže smanjenju masnih naslaga.

3. Kafa

Kafa u svom izvornom obliku bez dodataka šećera, mlijeka i raznih drugih hemikalija, ima vrlo sličan efekat kao i zeleni čaj, samo što nosi deleko više kofeina u svom sastavu i ne može se piti u tako pozamašnim kiličinama. Osim diuretskog svojstva, kafa podiže energiju i poboljšava funkciju srca i kardiovaskularnog sistema. (body.ba)