Koliko kalorija ima burek?

Računanje broja unesenih kalorija, bez ikakve sumnje je najbolji i najsigurniji način dostizanja željene tjelesne mase, mršanja, ali i debljanja.

Međutim, problem obično nastaje kada se na meniju nađu neka od tradicionalnih jela čiju kalorijsku vrijednost nije jednostavno izračunati. Tipični primjer je burek, najpoznatija vrsta pite u čijem sastavu preovladava meso, ali koji istovremeno sadrži i pozamašne količine ulja, brašna, jaja, soli, bibera, te dodataka u vidu određenih vrsta povrća i začina.

Sve skupa burek čini vrlo ukusnim, ali istovremeno i ekstremno kaloričnim jelom koje nije baš u najboljem skladu sa fitness ciljevima i težnjama velikog broja ljudi da dostignu dobru liniju.

Iako sam sastav bureka može varirati shodno receptu i praksi kuhara, generalno se smatra da prosjek kalorija na 100 grama bureka iznosi 260. Jednostavnom računicom dolazi se do zaključka da prosječna porcija bureka od 250 grama u svom sastavu nosi čak 650 kalorija!

Shodno nivou kaloričnosti, burek se može svrstati među ‘junk’ hranu koja uglavnom i utiče na sve veći procenat pretilog stanovništva u svijetu.

Za kraj dodajmo i to da situacija ni sa ostalim vrstama pita nije mnogo bolja, a to se naročito odnosi na sirnicu koja u prosjeku na 100 grama nosi tek 15 do 20 kalorija manje. (body.ba)