Jedan od najvažnijih segmenata koje bi trebali znati o ishrani je to da kad konzumiramo hranu našem tijelu treba određeno vrijeme kako bi naš probavni sistem mogao razgraditi i absorbirati tu hranu.
Zato smo vam sastavili listu koja vam omogućuje podatke o tome koliko treba određenoj hrani da se razgradi i absorbira u vašem digestivnom sistemu.
Najvažniji obroj je poslije treninga koji se treba sastojati od hrane koje se brzo razgrađuje i absorbuje se u periodu ne dužem od 1 sata.
Namirnice koje se koriste između obroka
Hrana koju konzumiramo između obroka bi se trebala sporije razgrađivati i absorbovati. Odnosno idealno vrijeme za razgradnju i absorbovanje ove hrane je oko 3-4 sata. Također, jedan od najvažnijih obroka je na kraju dana prije spavanja koji bi trebao obezbjediti hranljive tvari našem tijelu dok spavamo. Uglavnom je za to najbolji sir (jer sadrži kazein).
Lista hrane i vrijeme za njihovu razgradnju i absorpciju.
Voće
– Dinja – 20 min
– Bundeva – 30 min
– Naranča, grejp, grožđe – 30 min
– Jabuka, kruška, breskva, trešnja – 40 min
Povrće
– Svježe povrće salata: paradajz, salata, krastavac, celer, zelene paprike – 30-40 min
Kuhano ili pečeno povrće
– Povrće-špinat, kelj – 40 min
– Brokula, cvjetača, mahune, kukuruz – 45 min
– Korenjaste biljke – mrkve,cikla,repa i drugi – 50 min
Polu-zasićeni ugljikohidrati
– Kukuruz, krumpir, mladi krumpir, kesten – 60 min
Zasićeni ugljikohidrati – žitarice
– Smeđa riža, proso, leća, cornflakes, zob – 90 min
Zasićeni ugljikohidrati i proteini
– Leća, slanutak, grašak, grah – 90 min
– Soja – 120 minuta
Ostalo
– Suncokret, bundeva, sezama(susam) – 2 sata
– Bademi, lješnjaci, pistacije, orasi – 2-3 sata
Mliječni proizvodi
– Obrano mlijeko, nemasni sir ili sir – 90 min
– Punomasno mlijeko, punomasnim sirom – 120 min
– Tvrdi sir (sir, parmezan) – 4-5 sati
Proizvodi životinjskog podrijetla
– Žumanjci – 30 min
– Cijelo jaja – 45 min
– Riba, plodovi mora – 30 min
– Riba losos, haringa (riba s većim procentom masti) – 45-60 minuta
– Piletina (bez kože) – 1 do 2 sata
– Govedina, janjetina – 3-4 sata (fitnessmanija.com)