Koliko su teške šipke koje se svakodnevno koriste u teretanama?

Budući da postoji cijeli niz različitih šipki za dizanje tegova, vježbači bi trebali znati da svaka od njih ima standardizovanu težinu na osnovu koje je uvijek jednostavno postaviti tačnu željenu kilažu potrebnu za izvođenje vježbe.

Najčešće vrste šipki s kojima se moguće susresti u teretanama su ravna standardna šipka, olimpijska, EZ-šipka, tap šipka, te triceps šipka. Uz toliku različitost šipki, zaista su rijetki vježbači koji znaju koliko je svaka od njih teška, a neke šipke i dodatno zbunjuju vježbače, a takav slučaj je sa muškom i ženskom olimpijskom šipkom, za koju mnogi čak i ne znaju da postoji.

Obična ravna šipka

Obična ravna šipka je i najčešća šipka sa kojom se susreću vježbači u teretanama, a ono što bi trebali znati jeste to da njena težina najčešće iznosi 10 kilograma, te da postoji više dužina iste. Najčešće korištena je dužine 183 cm, a postoje i 152, 168 i 218 cm, sa promjerom od 25mm i 25mm.

Olimpijska (muška) šipka

Čuvena olimpijska šipka, mnogo je otpornija na veća opterećenja od obične šipke, pa je to ujedno i standardni dio opreme za sve ozbiljnije opremljene teretane. Standard težine olimpijske šipke je 20 kilograma, a dolazi najčešće u izvedbi dužine 220 cm, dok postoji i verzija od 160 i 183 centimetra.

Olimpijska (ženska) šipka

Olimpijska šipka zbog koje najčešće i nastaju zabune među rekreativcima, primarno je predviđena za žensku konkurenciju u olimpijskom dizanju tegova, a razlikuje je to što je lakša za pet kilograma, odnosno teška je 15 kilograma. Najčešće se radi o dužini šipke od 200 centimetara.

EZ-šipka

EZ-šipka je inače predviđena za lakše kretnje zglobova prilikom izvođenja vježbi kakvi su biceps pregibi i slično. Ova šipka bez obzira na nivo zakrivljenosti je standardnih 10 kilograma težine, a duga je obično 120 centimetara.

Triceps šipka

Triceps šipka ili triceps bar, šipka je sa poprečnim dijelovima predviđenim za neometano izvođenje triceps ekstenzija i sličnih vježbi, prilikom čega ručni zglobovi ne bi dolazili u neugodan položaj. Kao i EZ-šipka standardne je težine od 10 kilograma.

Trap šipka

Trap šipka, poznata kao i hex bar, često je korištena za izvođenje slijeganja ramenima za trapez, farmerovog hoda, ali i mrtvog dizanja i čučnjeva, što je naročito čest slučaj kod osoba koje imaju određene povrede. Trap bar je ujedno i najteža od svih šipki koje se uobičajno sreću u teretanama, a njena standardizovana težina iznosi 25 kilograma.