Kraj svih sumnji: Veliko istraživanje potvrdilo da holesterol iz jaja ne šteti srcu

Jaja su dugi niz godina bila predmetom polemike, budući da su neke naučne tvrdnje probudile sumnju u zdravlje i sigurnost čestog konzumiranja ove mega popularne namirnice.

U fokusu cijele priče se našao sastav žumanaca, jezgrenog dijela jaja u čijem sastavu prednjače zasićene masnoće i prilično izvikani holesterol. Samim čestim ponavljanjem priče o holesterolu i njegovom uticaju na organizam, a koji je u tom periodu bio prvenstveno usmjeren ka negativnim efektima, jaja su čak dospjela i na neke liste nezdravih namirnica koje se ne preporučuju.

Oni razumniji stručnjaci koji su sagledavali širu sliku, potencirali su priču o “dobrom” holesterolu, vrsti koja se upravo nalazi u jajima, ali za ozbiljnije zaključke jednostavno nije bilo dovoljno dokaza pa je zadržan neki umjereni stav da jaja jesu zdrava, ali da sa žumancima ipak ne treba pretjerivati.

Želeći konačno staviti tačku na sve polemike, naučnici sa kanadskog McMaster univerziteta u Hamiltonu, obuhvatili su podatke o čak 177.000 osoba iz 50 zemalja svijeta rasprostranjenih na šest kontinenata, te izvukli jedinstven zaključak.

Kao baza istraživanja poslužila su velika istraživanja poput onog u kom je tokom vremenskog razdoblja od deset godina učestvovalo 146.000 ispitanika, prosječne životne dobi od 51 godinu, a uz to su iskorišteni i svi detaljni podaci iz druga dva petogodišnja istraživanja. Utvrđeno je da su 12.701 ispitanik preminuli tokom perioda istraživanja, te da je 13.658 njih doživjelo srčani udar.

Analizirajući sve podatke o njihovim navikama ishrane i samim tim učestalosti konzumiranja jaja, te poredeći njihova zdravstvena stanja i u slučaju umrlih, uzročnike smrti, došlo se do jasnog zaključka da jedenje jaja ne utiče na rizik pojave visokog holesterola, pa ni na razvoj srčanih oboljenja i fatalnih ishoda kao posljedice istih.

“Ranija istraživanja konzumacije jaja i bolesti bila su kontradiktorna jer se u najvećem broju slučajeva radilo o malim istraživanjima koja nisu uključila ispitanike iz velikog broja zemalja. Također je moguće da bi zdravstveni učinci jaja mogli ovisiti o ukupnoj prehrani i ukupnoj kvaliteti proteina u prehrani”, pojasnio je autor istraživanja prof. dr. Mashid Dehghan.

I dok je opreza radi Američko udruženje za zdravlje srca postavilo preporuku konzumiranja jednog jajeta dnevno ili dva bjelanca bez pripreme na masnoćama, stav kog zagovaraju ostali stručnjaci su da tri, pa sve do pet jaja dnevno mogu predstavljati izvrstan način unosa proteina i hranjivih materija, naročito tamo gdje je kvaliteta hrane ograničena, a to bi ujedno bila i gornja granica sigurnog konzumiranja jaja.