Kružni trening – koje su njegove prednosti i kako ga složiti?

Kružni trening je učinkovita metoda poboljšanja općeg fitnesa. Utiče na poboljšanje kardiorespiratornog sistema, snage, i izdržljivosti.
Ukupna kondicija bi svima trebala biti cilj, a ne napredovanje u samo jednom segmentu. Kružni trening je baš rješenje za takve stvari, poboljšava sve željene rezultate.

Kružni trening se smatra oblikom metaboličkog treninga snage koji kombinira intenzivne vježbe snage sa vrlo malim pauzama. Rezultat se odnosi na ubrzavanje metabolizma i poticanje potrošnje masnog tkiva te istovremeno povećanje jakosti mišićne mase.
Za kružni trening možemo reći da je kombinacija aerobnog i anaerobnog treninga. Veliki broj kalorija se troši tokom treninga ali i u periodu nakon treninga. Ovaj efekat je upravo ono što HIIT treningu daje vrijednost, metabolizam je ubrzan još satima nakon same aktivnosti jer tijelo ulaže sve napore da se vrati u normalno stanje nakon iznimno intenzivne aktivnosti.

Budući da se radi o treningu sa malim pauzama, kružni trening je dosta kraći od klasičnog. Trajanje mu je prosječno između 20 i 45 minuta. Pauza je najčešće onoliko koliko je potrebno preći sa jedne vježbe na drugu.

Jedan kružni trening može izgledati ovako:
1. 15 ponavljanja potisak za ramena
2. 15 ponavljanja sklekova
3. 15 penjača (mountain climber)
4. 15 sumo čučnjeva
5. 15 skok iskoraka

Trening se radi u 3 kruga sa 1 minutom pauze nakon svakog kruga.

Ovim treningom aktivirate cijelo tijelo uz značajno povećanje srčanih otkucaja.
Ako nemate previše vremena, a želite odraditi trening koji je atraktivan, izazovan te učinkovit tad je kružni trening pravo rješenje.