Masaža za osobe sa povredama kičme

Može li masaža biti štetna za osobu koja ima problema s kralježnicom? Ponekad osjećam blagu mučninu nakon masaže. Je li to normalno?

Masaža se preporučuje svim osobama koje imaju problema s kralježnicom, mišićnom napetošću, bolovima u mišićima, cirkulacijom. Naime, kao posljedica sjedalačkog načina života i dugotrajnog jednoličnog položaja ruku poput rada za računalom i slično, stvaramo predispozicije, odnosno rizik da stvorimo ili intenziviramo probleme sa kralježnicom.

Dok sjedimo naša su ramena opuštena i rotirana prema naprijed, glava je uronjena u njih, a prsni dio kralježnice pretvara se u ‘grbu’. Takav način sjedenja dovodi do slabljenja svih mišićnih struktura na leđima, ramenom pojasu, vratu te skraćivanja prsnih mišića. Zadaća leđnih mišića je podržavanje kralježnice u fiziološkom položaju, udubljenje – lordoza u vratnom dijelu, izbočenje – kifoza u prsnom dijelu i još jedna lordoza u predjelu križa. No ukoliko u našem stilu života nema brige za tijelo tada ne utječemo preventivno na moguće probleme sa kralježnicom.

Masaža može biti problem
Ukoliko već imate probleme s kralježnicom određeni položaji mogu biti nezgodni. Primjerice u slučaju kad za vrijeme masaže ležimo na trbuhu mogući simptomi mogu se još više intenzivirati.

Osobito je čest slučaj ako glava za vrijeme masaže nije u ravnom položaju, nego je na stranu, što uvelike povećava vjerojatnost kompresije živca. Može se i osjetiti bol i trnci u predjelu ramena i vrata. Tijelo ne voli ovaj položaj, a ne voli ni kad legnemo licem prema dolje. Okretanjem glave i vrata čak i na par minuta u položaju na trbuhu dovodi do naprezanja ligamenata i mišića oko kralježnice te može stvoriti pritisak na zglobove i živce. Dakako masaža je često neophodna, ali ne dajte se u ruke nestručnim i neiskusnim osobama.

Samo kod iskusnog, obučenog masera
Najvažnije je otići na masažu kod stručne osobe, koja će osigurati adekvatno doziranu masažu.

Zamolite osobu koja vas masira za neki mali ručnik ili mali podložak da stavite pod čelo, na taj način možda glavu i vrat dovedete u bolju poziciju. Prilagodite se treba uvjetima da se olakša sam boravak u položaju na trbuhu.

Masaža se preporučuje svim osobama koje imaju problema s kralježnicom, mišićnom napetošću, bolovima u mišićima i cirkulacijom.

Masaže se ne preporučuje kod osoba kod kojih su prisutna teža oštećenja kralježnice. No ukoliko se ide kod stručne osobe, ona će već znati kakav pristup treba imati.

Glavni učinci terapije masažom su poboljšanje cirkulacije krvi i prehrane tkiva, smanjenje napetosti mišića, uklanjanje otpadnih tvari nastalih radom mišića, veća elastičnost kože, a podraživanjem neuro-vegetativnog živčanog sustava dolazi do opuštanja uz osjećaj zadovoljstva. Masaža pomaže u oslobađanju od stresa i razdražljivosti.

Učinak masaže mora biti jednak i jedinstven, a to je da čovjeku pruži ugodu i da se nakon masaže bolje osjeća kako fizički tako i psihički.

Mala količina boli može se pojaviti ako je mišić jako napet, ali ta bol treba biti minimalna.

Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sljedeći dan osjećate bolove u mišićima najvjerojatnije ste dobili upalu mišića. Mišić koji se duže vremena zapuštao i nije koristio nakon povećane stimulacije reagira upalom.

Ukoliko ne održavate mišiće leđa, vrata, ramenog pojasa, a isto tako važne trbušne mišiće, kralježnica njihovim slabljenjem postepeno gubi svoje fiziološke zakrivljenosti i poprima patološke kao što su izravnanje vratne i lumbalne lordoze, pojačana prsna kifoza, skolioza i slično.

Uvedite vježbe snaženja i istezanja u svakodnevnu rutinu.