Međunarodni hit za gubitak kilograma: Šta je to Atkinsova dijeta?

Atkinsovu dijetu je prvobitno promovisao doktor Robert C. Atkins, koji je 1972. godine napisao knjigu o njoj. Od tada, Atkinsova dijeta je popularna širom svijeta kao jedan od načina da na brz i siguran način izgubite dodatne kilograme.

Zagovornici ove dijete tvrde da je ključno izbjegavati ugljikohidrate kako biste izgubili težinu, te na ovom principu ishrane možete unositi masti i proteina koliko želite.

Više od 20 istraživanja pokazalo je da su dijete s manjim udjelom ugljikohidrata učinkovite za gubitak težine i da mogu dovesti do raznih poboljšanja zdravlja.

Ova ishrana je prvobitno smatrana nezdravom od strane glavnih zdravstvenih vlasti, uglavnom zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da je zasićena mast bezopasna. Ova ishrana je temeljito proučavana i pokazano je da dovodi do većeg gubitka težine i poboljšanja šećera u krvi, “dobrog” holesterola i triglicerida.

Tradicionalna Atkinsova dijeta ima četiri faze. U svim fazama možete očekivati smanjen unos ugljikohidrata, ali najrestriktivnija faza je prva, koja se zove indukcija. U kasnijim fazama – unos ugljikohidrata bit će veći.

Bez obzira na to koju fazu ili verziju dijete odaberete, trebate smanjiti unos ugljikohidrata tako da budu u predloženim granicama, a vaši obroci se trebaju fokusirati na proteine i masne namirnice.

Šta jesti?
Postoji posebna lista prihvatljivih namirnica za svaku fazu Atkinsove dijete. Donja lista prikazuje preporuke za hranu za prvu fazu ove dijete, ili Atkins 20. Imajte na umu da se mnoge od ovih namirnica smatraju prihvatljivim u ograničenim količinama na Atkinsu 40.

Na Atkinsu 100 nema namirnica koje su izvan granica. Međutim, možete očekivati da i dalje unos ugljikohidrata zadržite ispod 50 grama dnevno.

Lista namirnica koje smijete jesti:

Povrće

Ribe i školjke

Perad

Meso

Jaja, sir, vrhnje

Masti i ulja

Hrana koja je zabranjena:

Žitarice

Voće, voćni sokovi

Pasulj i leća

Alkoholna pića

Prerađena hrana

Orašasti plodovi i sjemenke

Začini i umaci

Povrće

Većina ugljikohidrata na Atkinsovoj dijeti potiče iz povrća. Stoga je važno znati broj ugljikohidrata povrća koje jedete. Ako pratite Atkins dijetu, trebali biste konzumirati 12-15 grama čistih ugljikohidrata dnevno od povrća kao što su špinat, gljive, tikvice, krastavci, brokule, šparoge i paradajz.

Ribe i školjke

Zbog sadržaja ugljikohidrata pohovana riba nije prihvatljiva na ovoj dijeti. Međutim, preporučuju se druge vrste riba i školjki, uključujući losos, tunjevinu, sardine, iverak ili bakalar.

Školjke kao što su jastozi i škampi su prihvatljive. Kamenice i dagnje su uredu, ali budući da imaju više ugljikohidrata od ostalih morskih plodova preporučuje se da ograničite unos.

Perad

Atkinsova dijeta predlaže da podijelite unos proteina između tri obroka i dobijete ih iz različitih izvora. Perad kao što su puretina, piletina, patka, fazan i guska su prihvatljive u ovoj dijeti.

Meso

Na Atkinsovoj dijeti preporučuje se da konzumirate meso u preporučenim količinama od 4 do 6 unci. Prihvatljive vrste mesa uključuju govedinu, janjetinu, teletinu i divljač. Izbjegavajte hladne nareske i druge vrste mesa s nitratima.

Jaja, sir, vrhnje

Jaja su jedan od preporučenih izvora proteina na Atkinsovoj dijeti. Sir sadrži neke ugljikohidrate, tako da se onima koji prate ovaj program ishrane preporučuje da ograniče unos određenih vrsta sira. Drugi mliječni proizvodi, poput kreme i pavlake, mogu se konzumirati, ali se kozje mlijeko i jogurt ne preporučuju.

Masti i ulja

Iako mnogi vjeruju da ljudi na Atkinsovoj dijeti jedu velike količine putera i drugih masti, to nije istina. Prihvatljive masti uključuju puter, majonezu, maslinovo ulje, orahe i susamovo ulje.

Hrana koju ne smijete jesti
Žitarice i proizvodi od žitarica

Namirnice kao što su hljeb, tjestenina, žitarice, muffini, peciva i drugi pečeni proizvodi, ne biste trebali konzumirati u prvoj fazi ove dijete. Kako napredujete s Atkins dijetom, možete uključivati ograničene količine zrna u vašu ishranu.

Voće i voćni sokovi

Iako voće i voćni sokovi osiguravaju nekoliko važnih vitamina, ove namirnice također sadrže fruktozu i druge šećere, što ih čini visokim u sadržaju ugljikohidrata. U prvoj fazi ih trebate potpuno izbjegavati, dok ih u kasnijim fazama možete dodati u vašu ishranu.

Pasulj i leća

Pasulj i leća su dobar izvor hranjivih materija i proteina. Međutim, zbog visokog sadržaja ugljikohidrata trebate ih izbjegavati u prvoj fazi dijete.

Alkoholna pića

U prvoj fazi Atkins dijete trebate potpuno izbjegavati alkoholna pića. Od druge faze ih možete umjereno i oprezno uključivati u ishranu.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke su još jedan dobar izvor masti i proteina. Ipak, ne preporučuju se u prvoj fazi Atkinsa.

Umaci i začini

Dok se mnogi umaci i prelivi prave od pravih masti, oni su također bogati i šećerom. Na primjer, kečap i umak za roštilj ponekad imaju visok sadržaj šećera.

Prerađena hrana

Gotovo sva prerađena hrana proizvodi se sa škrobom ili šećerom. Čak i neke slane hrane, poput pomfrita i pizze, sadrže šećer. Prerađenu hranu trebate potpuno izbjegavati tokom ovog režima ishrane.

Koliko dugo dijeta treba trajati?
Atkinsova dijeta je strukturirana prema težini koju želite izgubiti. Plan koji odaberete i vaš napredak određuje vrijeme trajanja dijete. Prva faza bi trebala trajati dvije sedmice, ali možete je nastaviti i duže ako želite. Sve zavisi od toga kako vam dijeta odgovara i koliki je vaš napredak. Za to vrijeme trebate ograničiti unos ugljikohidrata na 20 grama dnevno.

Druga faza traje sve dok ne izgubite 10 kilograma, a u trećoj fazi ćete dodati više hrane u dnevni plan obroka. Četvrta faza uključuje tri obroka dnevno i unos 10 grama čistih ugljikohidrata u svakom obroku.

Atkins 100 je dizajniran za one koji žele da održe svoju težinu. Ovaj program predstavlja doživotni način prehrane, koji uključuje tri obroka dnevno, od kojih svaki od njih sadrži po 25 grama ugljikohidrata.

Dok mnogi ljudi uspješno završe Atkinsovu dijetu, ona nije za svakoga. Prva faza ove dijete je vrlo restriktivna. Stoga bi bilo korisno da pregledate listu hrane i razmislite da li ste voljni da se odreknete nekih od vaših uobičajenih namirnica kako biste uspjeli.