Osam namirnica ugljikohidrata koje su odlične za vas!

Ugljikohidrati su često na lošem glasu u svijetu zdrave ishrane. Ipak, ovo je mit u koji zapravo ne trebate vjerovati. Naravno, postoje nezdravi ugljikohidrati koji se najčešće nalaze u prerađenoj hrani s visokim sadržajem šećera i rafiniranim žitaricama, međutim, postoje i zdrave namirnice koje su bogate ugljikohidratima i odlične su za vas.

Iako dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata može biti korisna za neke ljude, ne biste potpuno trebali izbjegavati hranu s visokim sadržajem ugljikohidrata.

Kvinoja

Kvinoja je hranjiva sjemenka koja je postala nevjerovatno popularna u posljednjih nekoliko godina. Kuhana kvinoja sadrži 21,3 ugljikohidrata, što je čini namirnicom s visokim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, kvinoja je i odličan izvor proteina i vlakana. Bogata je i mnogim mineralima i biljnim spojevima, te je povezana s brojnim zdravstvenim koristima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi.

Grejpfrut

Grejpfrut sadrži oko 9% ugljikohidrata i ima veliki sadržaj nekoliko vitamina, minerala i biljnih spojeva. Jedenje grejpa može pomoći u mršavljenju i smanjiti otpornost na inzulin. Jedenje grejpa može pomoći u sprječavanju bubrežnih kamenaca, snižavanju razine holesterola i zaštiti od raka debelog crijeva.

Zob

Zob je vjerovatno jedna od najzdravijih cjelovitih namirnica na planeti. Odličan je izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Sirova zob sadrži 66% ugljikohidrata, od čega je gotovo 11% vlakana. Zob je posebno bogata moćnim rastvorljivim vlaknima, koja se nazivaju i beta-glukan. Zob je i relativno dobar izvor proteina, te sadrži puno više proteina od većine žitarica. Istraživanja sugerišu da zob može smanjiti rizik od srčanih bolesti snižavanjem nivoa holesterola. Jedenje zobi također može sniziti nivo šećera u krvi, posebno kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Banane

Banane su među najpopularnijim voćem na svijetu. Jedna banana se sastoji od oko 23% ugljikohidrata, bilo u obliku škroba ili šećera. Nezrele, zelene banane sadrže više škroba, koji se tokom sazrijevanja pretvara u prirodne šećere. Banane su bogate kalijem, vitaminom B6 i vitaminom C. Sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zbog sadržaja kalijuma, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.

Slatki krompir

Kuhani slatki krompir sadrži oko 18.21% ugljikohidrata. Ovaj sadržaj sastoji se od škroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je bogat izvor provitamina A, vitamina C i kalijuma. Bogat je antioksidansima i može pomoći u smanjenju oksidativnih oštećenja, smanjujući rizik od nekoliko bolesti.

Cvekla

Sirova i kuhana cvekla sadrži oko 8-10% ugljikohidrata, uglavnom iz šećera i vlakana. Bogata je vitaminima, mineralnima, moćnim antioksidantima i biljnim spojevima. Cvekla je također bogata neorganskim nitratima, koji se u vašem tijelu pretvaraju u azotni oksid, koji snižava krvni pritisak i može smanjiti rizik od nekoliko bolesti.

Narandže

Narandže se uglavnom sastoje od vode i sadrže 11,8% ugljikohidrata. Ovo voće je također odličan izvor vlakana. Narandže su posebno bogate vitaminom C, kalijumom i nekim B vitaminima. Uz to, sadrže limunsku kiselinu i nekoliko veoma moćnih biljnih spojeva i antioksidanata. Narandže mogu poboljšati zdravlje vašeg srca i pomoći u sprječavanju nastanka bubrežnih kamenaca.

Borovnice

Borovnice se, zbog velike količine antioksidanata i korisnih biljnih spojeva, često nazivaju i superhranom. Sastoje se uglavnom od vode kao i od 14,5% ugljikohidrata. Borovnice sadrže i velike količine mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, K i mangan. Brojna istraživanja pokazuju da borovnice štite vaše tijelo od oksidativnih oštećenja, te ovo voće također može poboljšati pamćenje kod starijih i odraslih osoba.