Osim slatkiša: Pet namirnica koje najčešće izazivaju probleme sa zubima

Djeci se još u vrlo ranoj dobi pokušava skrenuti pažnja na pogubnost konzumiranja slatkiša koji zbog velike koncentracije šećera važe za najveće izazivače karijesa.

Međutim, važno je znati da postoji i mnoštvo drugih namirnica koje dobar dio odraslih osoba konzumira svakodnevno i to u pozamašnim količinama, a koje također nose isti problematični sastojak kao i slatkiši.

Pored toga, šećer nije jedini problematičan u smislu izazivanja dentalnih neugodnosti, budući da i promjena kiselosti u usnoj šupljini razarajuće djeluje na zube. Zbog toga stručnjaci upozoravaju javnost na ozbiljnije obraćanje pažnje u slučaju sljedećih deset namirnica nakon čijeg konzumiranja bi definitivno trebalo prati zube, ali prvenstveno čije bi konzumiranje trebalo smanjiti.

Gazirana pića i kupovni voćni sokovi

Ogromne količine rafiniranog šećera se nalaze kako u gaziranim, tako i u kupovnim voćnim sokovima koji se povrh svega reklamiraju kao iznimno zdravi. Pitkost i mogućnost ispijanja većih količina pića tog tipa, vodi izravno do katastrofalne situacije koju karakteriše nerazumno veliki unos šećera tokom različitih perioda u danu. Sve to vodi do ogromne šanse za razvoj karijesa, a svakako i za enormno debljanje.

Suho voće

Suho voće jeste bogato mineralima i vitaminima, ali isto tako se kroz proces sazrijevanja doslovno pretvorilo u vrstu slatkiša prepunog šećera. Ljepljivost suhog voća koje obično zapinje između zuba, upravo je opasna karakteristika šećera.

Kafa i čaj

Kafa i čaj važe za napitke bez kojih većina ljudi ne bi mogla zamisliti dan, a ne baš lijepa informacija koja se veže za iste jeste da ni oni nisu dobri prijatelji zuba. Osim što sadrže elemente koji utiču na promjenu boje zuba, kafa i čaj su diuretici sa značajnim procentom kiselosti, koji kroz proces isušivanja usta negativno utiču na zdravlje zuba.

Alkohol

Osim što alkohol zbog cijelog niza razloga nije dobar za zdravlje, ova čuvena supstanca također nije dobra ni za zdravlje zuba. Radi se o tome što alkohol provjereno utiče na isušivanje usta i jedna je od najjačih supstanci u pogledu tog efekta, a to dalje znači da na zubima biva prisutno manje pljuvačke koja inače čisti zube i čak sprečava oralne infekcije.

Citrusi

Citrusi među koje spadaju vrlo zdravi limun, narandže i limun, pored velike količine vitamina C, karakteriše i prilično velika koncentracija limunske kiseline koja negativno djeluje na zube. Problem je posebno evidentan kada se ubrzo nakon konzumiranja citrusa četkicom prelazi preko nagrižene zubne cakline.