Pet beneficija najpopularnijeg voća na svijetu

Iako se radi o voću koje raste striktno u tropskim krajevima, teško da postoji ijedan kraj Planete na kom banane ne važe za najpopularnije voće. Za to postoji više razloga, a oni su mnogo veći od samog okusa i praktičnosti koje odlikuju banane.

Radi se o cijelom nizu fenomenalnih uticaja koje sastav banane ima na ljudski organizam. Interesantno je da faze zrelosti banana uveliko određuju i njihov uticaj na ljudski organizam, budući da su i naučnici dokazali da banane mijenjaju svoj hemijski sastav kada sazriju.

To znači da za izvlačenje specifičnih beneficija iz konzumiranja banana, treba znati odabrati i samu boju banana, bilo da se radi o zelenkastima, čisto žutim, ili o zrelim bananama na čijoj koži preovladava smeđa boja.

U nastavku provjerite kojih pet najvećih beneficija krasi najpopularnije voće na svijetu.

1. Daju energiju

U roku od manje od pola sata, banane dokazano omogućavaju veliko povećanje energije u organizmu. Dok jedna prosječna banana nosi 89 kalorija, energija koju proizvodi tokom razgradnje, može se koristiti jako dugo kroz fizičku aktivnost.

2. Eliminišu stres

Sastojci banane otiču lučenje hormona sreće, omiljenog hormona zbog kojeg se ljudi osjećaju sretnije, te zbog kojeg se uveliko smanjuje osjećaj nelagode, tjeskobe, depresije i stresa.

3. Borci su protiv karcinoma

Kao što je spomenuto na početku, za specifične beneficije banana je važno znati odabrati banane u određenoj fazi zrenja. Tako je za fantastični efekat poticanja proizvodnje bijelih krvnih zrnca, potrebno birati tamno žute banane.

4. Pomažu protiv zatvora

Problem zatvora obično nastaje kao rezultat manjka vlakana u ishrani, a koji se ne mogu probavljati, te koji samim tim prolaze kroz probavni trakt i tako pomažu boljem funkcionisanju crijeva.

5. Jačaju kosti

Pored standardne potrebe čovjeka za sastojcima u ishrani koji jačaju kosti, sportisti su osobe koje bi posebno trebale obratiti pažnju na to pitanje, budući da svoj skelet izlažu mnogostruko većim izazovima. Banane su namirnica koja nije prebogata kalcijem, ali zato sadrži mikronutrijente koji poboljšavaju absorpciju kalcija iz sve hrane koja se unese u organizam. (body.ba)