Pet beneficija posta koje će vas iznenaditi

Konstantno se povećava broj naučnih istraživanja koja otkrivaju nove beneficije povremenog odgođenog načina ishrane svojstvenog postu, tako da je sve više onih koji se čak i mimo religijskih razloga povremeno odlučuju za ovakav radikalno promijenjen način ishrane.

Radi se o vrsti dijete koja uključuje dva kružna perioda unutar 24 sata, od kojih veći dio otpada na onaj u kom je isključeno bilo kakvo konzumiranje hrane i pića, te drugi, tokom kog je dozvoljeno sve i u neograničenim količinama.

Post promoviše održivi gubitak težine

Istraživanja su pokazala da kratkoročni post može ubrzati metabolizam od 4 do 14 posto, što automatski omogućava spaljivanje većeg broja kalorija na dnevnoj bazi. Pored toga, stimulira se veća razgradnja masnog tkiva kroz smanjenje nivoa inzulina i povećanje nivoa hormona rasta i noradrenalina, rezultirajući s tim da organizam koristi više goriva iz masnih naslaga kao gorivo.

Potrebno je nekoliko sedmica da se organizam prebaci na taj režim funkcionisanja, a kada se to desi, čak i želja za šećerima i brzom hranom će biti manja, što za posljedicu ima bolju tjelesnu formu. Ovakav režim ishrane izaziva daleko manji gubitak mišića od kontinuirane restrikcije kalorija.

Post poboljšava osjetljivost na inzulin

Otpornost na inzulin je ključni element bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma, što su ujedno i vodeći zdravstveni problemi ljudi širom Planete. U tom slučaju, rezultati naučnih istraživanja ponovo idu u prilog postu, kao fantastičnom načinu poboljšanja osjetljivosti organizma na inzulin i leptin, koji omogućava ćelijama da crpe glukozu iz krvi dosta efikasnije.

Naučni izvještaji ukazuju na to da post u prekidima može pomoći smanjenju nivoa glukoze u krvi i samoj varijabilnosti glukoze, dok značajno povećava osjetljivost na inzulin kod osoba s dijagnozama dijabetesa i preddijabetesa. Neki stručnjaci čak vjeruju da je post jedan od najmoćnijih načina povećanja osjetljivosti poznat čovjeku.

Otpornost na inzulin dovodi do nakupljanja masti u tkivima koja nisu predviđena za skladištenje masti, te do neželjenog gomilanja glukoze u krvi. Baš zbog toga je efekat posta jako značajan jer tada tijelo nema drugog izbora nego da spaljuje masti iz masnih naslaga, značajno reducirajući veličine kapljica masnoće u ćelijama mišića i jetre, čineći da bolje odgovaraju na inzulin.

Post potiče uspostavljanje sistema zdrave ishrane

Grelin, hormon gladi koji se proizvodi u želucu, tankom crijevu, gušterači i mozgu, jedan je od glavnih razloga prejedanja i pojave pretilosti kod ljudi. Poremećen sistem ishrane upravo rezultira neuravnoteženom proizvodnjom ovog vitalnog hormona, a jedenje previše često ili prevelikih količina hrane, gubi se sposobnost razlikovanja stvarnog osjećaja gladi od navike. Kroz post, lučenje grelina se vraća na normalan nivo, pa je moguće unijeti mnogo manji broj kalorija tokom dana, prateći čisto kada je vrijeme za jelo, i ne služeći se samo osjećajem gladi koji često vodi i do tzv. “emocionalnog konzumiranja hrane”.

Posteći dva dana zaredom ili više, tijelo se prilagođava promjenama i smanjuje nivo grelina, smanjujući i glad kao posljedicu toga. Dodatna beneficija je to što omogućavajući grelinu da bude prisutan u krvi tokom posta, podiže se i nivo hormona rasta o čijim efektima ne treba mnogo trošiti riječi. Vrhunac njegovog lučenja se najbolje može iskoristiti treniranjem neposredno pred kraj perioda posta.

Post poboljšava funkcionisanje mozga

Naučna istraživanja su pokazala da post može optimizirati zdravlje mozga na više od jednog načina.

Prvi je pomaganje važnog ćelijskog procesa koji se zove autofagija, poznat kao mobilno čišćenje, a koje pomaže ćelijama da se riješe svog otpada koje se ponajviše sastoji od oštećenih molekula. Radi se o načinu detoksikacije, popravke i regeneracije, a što u konačnici omogućava optimalno funkcionisanje svih tkiva.

Drugo, tokom posta se povećava nivo jednog od najvažnijih neurotropina (BDNF) kada je riječ o stimulisanju i upravljanju neurogenezama, i to za ogromnih 40 posto. Radi se o faktoru ključnom za sprečavanje smrti postojećih moždanih ćelija, koji izaziva rast novih neurona i sinapsi, te poboljšava kognitivne funkcije. Također je dokazano da isti faktor poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema i regulaciju glukoze u krvi. S druge strane, niski nivoi BDNF-a su vezani za loš neuronski razvoj, Alzheimerovu bolest, disfunkciju neurotransmitera, te psihijatrijske poremećaje kao što su klinička depresija, šizofrenija i ubrzano starenje.

Važno je napomenuti da povećanje nivoa pomenutog neurotropina kroz post, zahtijeva nešto duži period konstantnosti u takvom načinu ishrane.

Post smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa i preddijabetičkog stanja, post podiže zdravlje srca na viši nivo. Uz to, posteći ljudi su u mogućnosti da omoguće svom tijelu da poboljša metaboliziranje holesterola, što rezultira smanjenjem nivoa lošeg i povećanjem nivoa dobrog holesterola u organizmu.

Također, više studija je pokazalo da se nivo triglicerida i glukoze u krvi značajno smanjuje tokom posta, a nedavno predstavljen izvještaj na Američkom univerzitetu kardiologije u New Orleansu, otkrio je da ljudi koji redovno poste imaju za 58 posto niži rizik od dobijanja koronarne bolesti srca, od osoba koje nikada ne poste. (body.ba)