Pet zdravstvenih prednosti koje nudi post

Unatoč nedavnom porastu popularnosti, post je praksa koja datira još stoljećima i igra centralnu ulogu u mnogim kulturama i religijama.

Definisan kao apstinencija od svih ili neke hrane ili pića tokom određenog vremenskog perioda, postoji mnogo različitih načina posta. Dokazano je da post ima brojne zdravstvene koristi, od povećanog gubitka kilograma do boljeg rada mozga.

1. Potiče kontrolu šećera u krvi smanjujući otpornost na inzulin

Nekoliko studija je otkrilo da post može poboljšati kontrolu šećera u krvi, što bi moglo biti posebno korisno za one koji su u riziku od dijabetesa. Zapravo, jedno istraživanje na 10 osoba sa dijabetesom tipa 2 pokazalo je da kratkotrajno povremeno gladovanje značajno smanjuje razinu šećera u krvi .

2. Bori se sa upalama

Dok je akutna upala normalan imunološki proces koji se koristi za pomoć u borbi protiv infekcija, hronična upala može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje. Istraživanja pokazuju da upala može biti uključena u razvoj hroničnih stanja, kao što su srčane bolesti, rak i reumatoidni artritis. Neke studije otkrile su da post može pomoći smanjenju nivoa upale i pomaže reduciranju boljeg zdravlja.

3. Može poboljšati zdravlje srca poboljšanjem krvnog pritiska, triglicerida i nivoa holesterola

Srčana bolest smatra se vodećim uzrokom smrti u cijelom svijetu, a procjenjuje da je 31,5% smrtnih slučajeva na globalnoj razini. Promjena prehrane i načina života jedan je od najefikasnijih načina da smanjite rizik od srčanih bolesti. Neka istraživanja otkrila su da uključivanje posta u vašu rutinu može biti posebno korisno kada je u pitanju zdravlje srca.

4. Može pojačati funkciju mozga i spriječiti neurodegenerativne poremećaje

Iako je istraživanje uglavnom ograničeno na istraživanje na životinjama, nekoliko studija je otkrilo da post može imati snažan učinak na zdravlje mozga. Zbog toga što i post može pomoći u ublažavanju upale, može pomoći i u sprečavanju neurodegenerativnih poremećaja.

5. Pomaže pri gubitku kilograma ograničavanjem unosa kalorija i pojačavanjem metabolizma

Teoretski, apstiniranje od svih ili određene hrane i pića trebalo bi smanjiti vaš ukupni unos kalorija, što bi moglo dovesti do povećanog gubitka kilograma. Neka istraživanja su također otkrila da kratkotrajno gladovanje može potaknuti metabolizam povećanjem razine neurotransmitera norepinefrina, što bi moglo poboljšati gubitak kilograma. (body.ba)