Plan ishrane za osobe koje rade od 8 do 16 i žele povećati mišićnu masu

Nedovoljna posvećenost pitanju ishrane, ključni je razlog u kom se krije objašnjenje zašto veliki broj vježbača u teretanama i dalje ne uspijeva razviti mišićnu masu.

To je posebno značajno iz razloga što većina tih vježbača izvodi relativno kvalitetne treninge, ali za istinski napredak u prirastu mišića, ipak je potrebno više kvalitetnog “goriva”.

Dobar raspored i adekvatan broj dnevnih obroka je od krucijalne važnosti kako bi organizam stalno imao priliv nutrijentima i tako mogao obezbijediti nastavak procesa bez prekida. Međutim, upravo je raspored obroka uslijed mnoštva dnevnih obaveza, kod velike većine ljudi i najproblematičniji segment.

Radi se o tome da obroci jednostavno moraju biti ranije isplanirani jer onda kada se javi osjećaj gladi, tada je već kasno i cijeli proces napretka je uveliko obustavljen. Zbog toga je uvijek najpametnija opcija da se dan unaprijed isplaniraju svi obroci i da se užine za nošenje samostalno pripreme i spreme u praktične posude, kako bi se potrebni proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali mogli unijeti u pravo vrijeme i u pravoj količini.

Za osobe kojima je radno vrijeme od 8 do 16 sati, a kakvih je većina, idealni plan ishrane bi trebao izgledati na sljedeći način:

  • 7:00 – hidratacija čistom vodom ili čajem, te doručak sačinjen od nekog izvora složenih ugljikohidrata i proteina (jaja i crni hljeb sa cijelim sjemenkama, zobene pahuljice sa whey proteinom i sl.)
  • 11:00 – spremljeni međuobrok, kompletni miks sva tri makrounutrijenta (izvorom proteina po želji, izvorom ugljihkodirata s naglaskom na složene UH, neka vrsta zdravih masti), uz obavezni dodatak salate
  • 15:00 – užina, whey protein, šaka orašastih plodova ili sl.
  • 17:00 – ručak, najčešće se radi o zajedničkom porodičnom obroku pa tu ne treba držati previše čvrsto postavljena pravila, jedino čemu treba težiti jeste unos sva tri makronutrijenta
  • 19:00 – vrijeme za trening
  • 21:00 – obrok nakon treninga, to bi trebao biti najkvalitetniji obrok u danu s velikim naglaskom na unos proteina uz određenu dozu ugljikohidrata koji će pomoći procesu oporavka
  • 23:00/23:30 – proteinski šejk bez ikakvih dodataka, idealno protein kazein koji se sporije razlaže tokom noći

Samostalnom pripremom i spremanjem hrane unaprijed, ne samo da se omogućava bolja i kvalitetnija prehrana tokom dana i tako dostiže željena forma i čuva zdravlje, već je to istovremeno i mnogo isplativiji način ishrane.

Uz to, svakog trenutka je moguće znati šta i koliko čega se unosi u organizam, dok u slučaju kupovine gotove hrane, mnogo toga ostaje poznato samo osobi koja je spremala istu. (body.ba)