Prži kalorije: 20-minutni HIIT trening na spravi za veslanje

Ako imate malo vremena, a želite odraditi kvalitetan trening i sagorjeti što više kalorija, veslački ergometar, odnosno sprava za veslanje je jedan od najboljih izbora. Osim što ćete aktivirati sve mišićne skupine u tijelu, pojačat ćete i kardiovaskularni fitness, a što budete držali viši tempo veslanja i kalorije će se brže topiti.

Kako pravilno veslati?

U početnoj poziciji, noge moraju biti potpuno savinute u koljenima (koljena savinuta, a stražnjica na klupici privučena što bliže petama, s potkoljenicama u vertikalnoj poziciji. Leđa su ravna, lagano nagnuta prema naprijed, ruke su opružene ispred tijela, u razini grudi, a ramena su gurnuta prema naprijed i također opuštena. Ručicu za veslanje držite klasičnim hvatom, tako da su mali prsti na samim rubovima ručice.

Odgurujući se nogama, dolazite do krajnje pozicije u kojoj su noge potpuno opružene, koljena ispružena, leđa ravna i lagano pognuta prema natrag (ne više od 15 stupnjeva), ruke su savinute u laktovima s gornjim dijelovima šake u ravnini s podlakticom. Ručica se povlači cijelo vrijeme po istoj zamišljenoj ravnini i dovlači na trbuh, ispod prsa.

20-minutni HIIT trening

Donosimo vam jedan intenzivni 20-minutni trening na spravi za veslanje. Trening se sastoji od 5 intervala koji su sve kraći, dok se intenzitet povećava od početka prema kraju treninga. Intenzitet je određen brojem zaveslaja u minuti (SPM), što možete očitati na svakom boljem veslačkom ergometru.

Nakon kraćeg zagrijavanja, krenimo s našim treningom kako slijedi:

Interval 1
Vrijeme: 5 minuta
Intenzitet: 22 SPM
Pauza: 1 minuta

Interval 2
Vrijeme: 4 minuta
Intenzitet: 24 SPM
Pauza: 1 minuta

Interval 3
Vrijeme: 3 minuta
Intenzitet: 26 SPM
Pauza: 1 minuta

Interval 4
Vrijeme: 2 minuta
Intenzitet: 28 SPM
Pauza: 1 minuta

Interval 5
Vrijeme: 1 minuta
Intenzitet: 30 SPM
Pauza: 1 minuta
Nakon ovog intenzivnog 20-minutnog treninga, odradite lagano hlađenje i istezanje. (fitness.com.hr)