Rješenje Robertu Prosinečkom: Rame uz rame igračima iz Engleske, koliko pretrči Samir Efendić po utakmici?

Za kondicijsku pripremu fudbalera Tuzla City-ja zadužen je dr. sc. Jasmin Zahirović koji ovom poslu pridaje veliki značaj i pristupa maksimalno profesionalno vršeći detaljnu analizu svakog fudbalera pojedinačno nakon svakog meča i na taj način dobija uvid na čemu treba dodatno poraditi kad je u pitanju svaki igrač ovog kluba.

28-godišnji Samir Efendić, kapiten je seniorskog tima Tuzla City-ja, najprijatnijeg iznenađenja jesenjeg dijela prvenstva Premijer lige BiH.

U ovoj sezoni ubilježio je 12 utakmica, te odigrao 1080 minuta u dresu Tuzla Cityja.

Kapiten Efendić ove godine igra jednu od najboljih sezona u karijeri, a statistički je jedan od najboljih trkača u ekipi. Naime, analizom jedne od utakmica Efendić je za 90 minuta pretrčao preko 10 kilometara, što ga svrstava u sami vrh igrača iz njegove ekipe po ovom kriterijumu.

Efendić, također, ima i skor od najviše istrčanih sprintova. Detaljan prikazan analize jedne utakmice Samira Efendića pogledajte u fotografiji u nastavku.

Analizom fudbalera iz najjačeg klupskog prvenstva u fudbalu na svijetu, Engleskog Premiershipa, zaključujemo da fudbaleri na poziciji desnog beka, koju igra Samir Efendić u prosjeku pretrče od 9.8 do 11.8 kilometara po jednom susretu i naprave 11.2 sprinta po utakmici. Ovo podrazumijeva da fizička sprema kapitena Efendića spada u najviši nivo takmičenja i u potpunosti ga izdvaja od svih protivničkih igrača iz BHT Premijer lige.

S obzirom na navedene činjenice, nesporni kvalitet Efendića, višegodišnje iskustvo igranja utakmica na visokom nivou, ovog momka rođenog u Srebrenici očekuje poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje selektor Prosinečki ima ogromnih problema prilikom izbora igrača na poziciji desnog beka.

Pogledajte samo neke izdvojene trenutke sa ovogodišnjih utakmica: