Savjeti kada treba napraviti promjenu u treningu

Trenirate konstantno jedan dugi vremenski period, a napredak koji je konstantno išao uzlaznom putanjom je počeo da stagnira. Ne shvatate o čemu se radi, iako je i samo vaše tijelo počelo da daje određene znakove. Upravo zbog toga, skretanje pažnje na značenje svakog od tih znakova je od velike važnosti kako bi se napravile promjene u treningu koje ne samo da će brzo otkočiti proces napretka, već će zaustaviti i moguće ozbiljne probleme.

Pojava bolova u zglobovima

Prvi znak problematičnog trenažnog procesa, često je prisutni problem bolova u zglobovima. Ta pojava je rezultat loše forme izvođenja vježbi koje bi što prije trebalo promijeniti i sačuvati zdravlje zglobova. Interesantno je da ne mora značiti da takvi pokreti loše djeluju na razvoj mišića, štaviše, često mišići bivaju odlično pogođeni i rastu, ali zglobovi plaćaju danak neprirodnim pokretima. Zbog svega toga, potrebno je napraviti reviziju vježbi i promijeniti određene stvari.

Zaustavljanje napretka

Potpuno zaustavljanje napretka kroz određeno vrijeme, ili kako je to veliki Bruce Lee opisao “udaranje u plato” na čije penjanje bi donijelo i cijeli nivo više u napretku, potpuno je prirodan dio napretka sportista. U tim situacijama je potrebno uraditi nešto potpuno drugačije, uvesti nešto novo barem na kraći period, samo kako bi se “otkočio” napredak. Na primjer, ako se stalno radi trening prsa sa ravnim i kosim bench potiskom, šanse da se bez prestanka napreduje su minimalne. Mišićima treba šok, isto tako i kod dugih dijeta “cheat day” može napraviti čuda i pokrenuti napredak na novi nivo.

Prevelika jednoličnost

Znajući da se svakako preporučuje mijenjanje programa treninga nakon neka dva mjeseca, pored izmjene vježbi, potrebno je potaknuti mišiće na rast promjenom broja ponavljanja, serija i izmjenom intenziteta. Jednoličnost vježbi čini mišiće naviknutima na izazov pa logičan slijed je da i sam napredak biva zaustavljen.

Premalo upala mišića

Ozbiljni vježbači osjećaj upale dočekaju veoma sretno, zato što je to znak da su određenom promjenom uspjeli pogoditi vlakna koja ranije nisu bila toliko aktivno u treningu. Ukoliko se ne upuštate u jake treninge koji rezultiraju upalama, takav trening često neće ni rezultirati pravim napretkom.

Previše upala mišića

Dok su upale mišića inače znak kvalitetno odrađenog treninga, prečeste upale su pokazatelj problema. Prvenstveno to može biti znak pretreniranosti i potrebe za uzimanjem par dana odmora, a onda nastavkom treninga punom snagom. Može biti i znak manjkavosti ishrane koja nije ustanju da pomogne mišićima da se dovoljno oporave od stresa.

Nakupljanje “loše” mase

Povećanje mišićne mase je najčešći cilj, ali kada je to povećanje mase u stvari povećanje masnih naslaga, tada se radi o čistom pokazatelju slabosti treninga s kojim se ne uspijeva potrošiti ni blizu kalorija koliko se unese u organizam. Preporuka je da treninzi budu prevnstveno bazirani na složenim vježbama, jer one aktiviraju veći broj mišića i tako troše mnogostruko više kalorija.