Six pack dijeta: Pravilna ishrana je ključna za izradu abdomena

Dobiti six pack nije lagan posao. Potrebna je ogromna disciplina i dosta treniranja kako bismo imali željene „pločice“. Vježbe s tegovima su glavne ukoliko želimo skinuti masne naslage oko struka i smanjiti struk.

Pravilna ishrana je ključna za izradu abdomena. Osigurati se da prehrana sadrži minimalnu količinu šećera i što veći broj proteina, koji su neophodni za izgradnju mišića i njihov oporavak.

Bez daljeg duženja, predstavljamo vam neke od namjernica koje su glavne u izgradnji takozvanog six pack-a.

Mlijeko

Prednosti: mlijeko sadrži najviše esencijalnih minerala i vitamina koji su potrebnu tijelu. Dobar je izvor proteina, pa je zbog toga dobar za izradnju mišićne mase što ga čini idealnim poslije intenzivnog treninga.

Hranjive vrijednost: jedna čaša nemasnog mlijeka sadrži 83 kalorije, 12 grama ugljikohidrata i 8 grama proteina. Pored toga je, također dobar izvor kalcija, kalija, magnezija i vitamina B12.

Preporučena količina je 2 čaše na dan.

Jaja

Prednosti: jaja sadrže malu količinu ugljikohidrata, pa su zbog toga neophodna u raznim dijetama. Regularan unos jaja može da smanji HDL nivo u krvi i, kao i da smanji rizik srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Hranjive vrijednosti: jedno kuhano jaje sadrži 78 kalorija, 6 grama proteina, 5 grama masnoće i manje od 1 grama ugljikohidrata. Jaja su dobar izvor kalcija, željeza, magnezija, selena, cinka i bakra, kao i vitamina A, D, B6 i B12.

Preporučena su 2 jaja dnevno.

Badem

Prednosti: badem i drugi orašasti plodovi pomažu probavnom sistemu i također daju osjećaj sitosti što osigurava da unosite manje hrane nego inače. Badem je dobar izvor antioksidansa, pa zbog toga pomaže pri održavanju krvnog pritiska.

Hranjive vrijednosti: badem je veoma kaloričan sastojak, 100 grama sadrži oko 800 kalorija, 31 gram ugljikohidrata i 71 gram masnoće. Badem je izvor minerala kao što je kalijum, kalcij, magnezijum i željezo.

Iskombinujte dijetu tako da unosite bademe više puta sedmično.

Borovnice

Prednosti: nasuprot drugom voću borovnice ne sadrže mnogo šećera, što ih čini idealnim voćem za osobe koje žele da imaju poznati six pack. Pored toga, bornovnice su također dobar antioksidans i kontrolišu nivo šećera u krvi održavajući na taj način kardiovaskularno zdravlje.

Hranjive vrijednosti: jedna porcija Borovnica sadrži oko 85 kalorija, 21 gram ugljikohidrata i 1 gram proteina. Borovnice su također izvor magnezija, vitamina C i K.

Kinoa

Prednosti: kinoa daje osjećaj sitosti, a također i ona je dobar izvor proteina. Pored toga kinoa u regularnoj ishrani pomaže pri kontrolisanju nivoa šećera u krvi.

Hranjive vrijednosti: jedna čaša kuhane kinoe sadrži oko 220 kalorija, 40 grama ugljikohidrata, 4 grama masnoće i 8 grama proteina. Kinoa je, također dobar izvor željeza, bakra, fosfora, magnezija i manganezija, kao i vitaminima A, B1, B2, B6, i E pored folne kiseline.

Zob

Prednosti: zob sadrži tonu antioksidansa, što je neophodno za regulisanje krvnog pritiska. Zob također pomaže varenju ishrane.

Hranjive vrijednosti: jedna čaša zoba sadrži oko 160 kalorija, 27 grama ugljikohidrata, 6 grama proteina i 3 grama masnoće. Također je dobar izvor vitamina A i B6, pored željeza, magnezija, kalcija, kalija i natrija.

Preporučena je jedna šolja zoba pripremljena sa borovnicama ili voću po želji.