Sok koji pruža brojne zdravstvene prednosti

Celer je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a osim što je ukusan, sadrži jako malo kalorija. Ne samo da je idealan napitak za sve one koji su na dijeti već i pruža brojne zdravstvene prednosti.

Ako ste često na društvenim mrežama, onda ste sigurno već primijetili kako je upravo sok od celera nevjerovatan hit. I on zaista može opravdati svoju popularnost.
Donosimo šest stvari koje možete očekivati ako ga počnete piti svako jutro.

Sprječava probleme s vidom

Celer sadrži mnogo vitamina A koji igra ključnu ulogu kad govorimo o zdravlju očiju. Štiti površinu oka od bakterija i virusa te sprječava probleme s vidom koji dolaze s godinama, poput mrene.

Smanjuje rizik od pojave raka

Celer sadrži antioksidanse i polisaharide za koje se zna da djeluju kao protuupalni lijekovi, a upravo je upala čest uzrok hroničnih bolesti poput raka, bolesti srca, artritisa. Zbog svega toga celer je koristan u liječenju širokog raspona stanja koja su pogoršana upalom: bol u zglobovima (kao što je artritis), giht, infekcije bubrega i jetre, sindrom iritabilnog crijeva i infekcije mokraćnog sistema.

Topi kilograme

Zbog vrlo malo kalorija, samo 14 na 100 grama, i visokog sadržaja vlakana koja pružaju osjećaj sitosti i potiču probavu, odličan je izbor za one koji žele smršati. Visok postotak vode i elektrolita u celeru spriječit će dehidraciju pa ga je dobro jesti tokom ljeta kada se pojačano znojimo, a posebni spojevi pomažu mu da djeluje i kao diuretik i smanjuje nadutost.

Neutralizira kiselu hranu

Celer je bogat i željezom, magnezijem i kalijem te može neutralizirati kisele namirnice te tako održati neutralan pH našeg tijela. Konzumiranje previše kisele hrane može dovesti do nekih zdravstvenih problema, poput bubrežnih kamenaca, problema sa srcem i jetrom.

Sprječava nastanak dijabetesa tipa 2

Procjenjuje se da će do 2030. od dijabetesa patiti oko 400 miliona ljudi širom svijeta. Celer je jedan od prirodnih načina da se to spriječi. Sadrži mnogo vitamina K, a on povećava osjetljivost na inzulin.

Podiže raspoloženje

Celer sadrži folat (poznat kao B9 ili folna kiselina) koji pomaže organizmu pri stvaranju novih stanica i potiče regulaciju serotonina. Serotonin šalje poruke između živčanih stanica i pomaže mozgu pri upravljanju različitim funkcijama, od određivanja raspoloženja do regulisanja društvenog ponašanja. Nedostatak folata može uzrokovati umor, ali i dodatno smanjiti razine hormona sreće. Folat i B12 često su, kod liječenja depresije, upareni zajedno.

Sok od celera, ananasa i krastavca

Probajte sok od celera, ananasa i krastavca. Kombinacija ove tri zdrave namirnice potiče čišćenje probavnog sistema i sprečava nakupljanje suvišnih masti.
Za ovaj smoothie vam treba:

1 stabljika celera
1/2 ananasa
1 krastavac
1 čaša vode
Sve sastojke dobro izmiješajte u blenderu. Možete ga piti ujutro. (body.ba)