Šta je to taurin? Gdje se nalazi i koje su prednosti?

Taurin je organska kiselina koja sadrži sumpor. Ta organska kiselina je poznata i po svom kemijskom nazivu beta-aminoetansulfatova kiselina.

Upotrebljava se i kao antioksidans. Ostale značajne biološke funkcije taurina su npr. prijenos živčanih impulsa. Taurin posjeduje zanimljivu karakteristiku bolje opskrbe mišića glukozom. Može se pronaći i u aminokiselinama u spermi.
Neki od najčešćih izvora taurina u hrani su: meso i mesne prerađevine, riba i mliječni proizvodi.

Jedan od mogućih pozitivnih učinaka taurina kod sportaša jest poboljšana funkcija srca. Znanstvenici su nedavno promotrili djelovanje energetskih napitaka koji sadrže taurin na 13 sportaša koji su izvodili iscrpne treninge izdržljivosti. Iznenađujuće je da je jedno popularno energetsko piće povećava količinu krvi koju srce pumpa za oko 21% do kofein nije pokazao isto djelovanje.

Tijelo može proizvoditi taurin iz aminokiselina cisteina i metionina. Vegetarijanci sportaši i srčani bolesnici mogu profitirati uzimanjm dodatne količine taurina iz energetskih napitaka ili dodataka prehrani. Obično energetska pića sadrže 600-1000 mg taurina u jednom doziranju od cca 2 dcl. Ali pažnja kod konzumacije energetskih pića jer veće količine mogu štetno utjecati na vaše zdravlje!

Tjelovježba odnosno trening uzrokuje otpuštanje taurina u mišiće koji rade tijekom i nakon treninga. Ta se supstanca zatim gubi putem znoja i urina i samim time predstavlja vrlo popularan nutrijent. Budući da taurina ima u mesu i ribi, ali ne i u namirnicama biljnog podrijetla, sportaši i vegetarijanci će najvjerojatnije imati koristi od dodatnih količina taurina kroz suplementaciju njime.

Suplement taurina može dovesti do povećanog obima stanica mišića, a deficijencija istog može dovesti do poremećaja metabolizma masnoća.

Preporučena upotreba taurina:

Taurin se najčešće prodaje u kapsulama od „500 mg“. Također se dodaje u mnoga energetska pića. Labaratorijska analiza je otkrila 983 mg taurina u jednom popularnom energetskom piću koji je najvjerojatnije uzrok pojačanog stimulirajućeg efekta kofeina.