Šta jesti za izgradnju čiste mišićne mase?

Nakon što se jakim treninzima izazovu oštećenja na mišićnim vlaknima, ubrzo kreće proces njihovog obnavljanja, te istovremeno i samog rasta, s tim da sve to postaje moguće tek nakon što proteini uneseni kroz prehranu krenu u akciju.

Znajući za ovu osnovnu činjenicu koja ukratko objašnjava proces izgradnje i povećanja mišića, svi postavljaju pitanje – koja jela su onda najbolja za izgradnju čiste mišićne mase? Odgovor koji uvijek dolazi prvi je jednostavan, bijelo meso piletine koje je šampion po količini proteina koje se može dobiti za određenu cijenu.

Ipak, nije moguće stalno jesti piletinu, a kada ona dosadi, presjek se može napraviti sa nekom od sljedećih proteinima bogatih namirnica.

Govedina

Crveno goveđe meso bez ikakve sumnje predstavlja jednu od najboljih mogućih namirnica za izgradnju mišića, ali istovremeno i namirnica koju prati nešto lošiji glas zbog toga što nosi i mnogo više masnoće nego piletina. Ipak, jedući govedinu moguće je unijeti i kvalitetne zalihe željeza, cinka i B vitamina u organizam. Stoga, svakako bi barem jednom sedmično i ovo mesto trebalo naći svoje mjesto na jelovniku.

Losos

Ribe općenito su uz meso peradi prava šampionska hrana bodybuildera i fitnes modela, a losos je riba koja predvodi cijelu kolonu. Osim velikih količina proteina koje losos ima u svom sastavu, istovremeno obiluje nezasićenim masnim kiselinama, koje se čak prodaju i u obliku suplementa, čuvenog pod nazivom Omega 3. Jedući losos ne samo da se zadovoljavaju potrebe mišića za proteinima, već se čuva i zdravlje srca, pokretnost zglobova i ljepota kože.

Jaja

Nezamjenjiva namirnica koja u tako kompaktnom obliku objedinjuje najhranjivije elemente, sjajan je izvor proteina koji se može koristiti u više oblika. Tu se misli na bjelance koje je skoro pa čisti protein, dok je sa žumancem već nešto drugačija priča. Ovaj dio je složen uglavnom od masnoća, pa ukoliko se planira jesti neki veći broj jaja, tada se obično preporučuje ostavljanje samo par žumanaca, iako novija istraživanja sve više ukazuju na to da je i ovaj holesterol veoma važan za dobro funkcionisanje ljudskog organizma. (body.ba)