Tajna uspjeha Novaka Đokovića krije se, pored treninga, i u njegovoj ishrani

Novak Đoković je u nedjelju trijumfovao u finalu Wimbledona osvojivši peti naslov na travnatoj podlozi. Ne samo da je pobijedio velikog Rogera Federera, već je zanimljivo i to što je igra trajala četiri sata i 57 minuta, učinivši ovo najdužim finalom Wimbeldona ikad.

Teniser iz Srbije je uspio odbraniti naslov Wimbledona iz prošle sezone zahvaljujući izuzetnoj koncentraciji i smirenosti, ali iza njegovog uspjeha krije se i posebna vrsta dijete.

Samo nekoliko dana prije samog finala Wimbeldona, Đoković je otkrio svoj režim ishrane. Rekao je kako je tajna njegovog brzog oporavka od povreda upravo biljna dijeta.

“Jedem hranu na biljnoj bazi. Da budem iskren, ne volim etiketiranje. Godinama jedem na biljnoj dijeti.”

Naglasio je da ne voli naziv “vegan” i to koliko je biljna dijeta bila korisna u njegovom periodu oporavka. Osim toga, Đoković je istakao i kako više nema alergije koje je nekada imao otkako je na biljnoj prehrani.

Novak je prije često tražio pauze za vrijeme mečeva, a na Australian Openu je jedne prilike povraćao tokom pauze za wc zbog fizičke iscrpljenosti. Upravo je to bio njegov najveći problem, iako to prije nije shvatao. Vjerovao je da je problem vezan s astmom, te je promijenio trenera i čak otišao na operaciju nosa. Pokušao je i sa meditacijom i jogom u nadi da će mu pomoći. Međutim, njegov nutricionist dr. Igor Četojević mu je ponudio jedino moguće rješenje. Pomenuti doktor je bio siguran da je Đoković alergičan na pšenicu.

Nakon tog saznanja, Novak je potpuno promijenio svoju ishranu. Iz ishrane je u potpunosti izbacio gluten, šećer i mliječne proizvode. Počeo je jesti uglavnom povrće, grah, ribu, voće, orašaste plodove, sjemenke, leću i zdrava ulja. Naravno, njegova ishrana se sastoji i iz dosta ugljikohidrata koji su najbolji izvor energije.

Ove promjene u ishrani su se pokazale kao pun pogodak srbijanskog tenisera koji je tako održao fizičku spremu na najvišem mogućem nivou, a možda je upravo ona ključ njegovog uspjeha.