Top 5 vježbi za mršanje, ali i za rast mišića

Prema glavnim fitness ciljevima, ljudi se obično dijele na one koji žele smršati i na one koji žele povećati svoju mišićnu masu.

Dok razni netačni mitovi naglašavaju razlike između vježbi za jedan, odnosno drugi cilj, prava istina je da najefikasnije vježbe s opterećenjem istovremeno predstavljaju glavni izbor bez obzira kojem cilju težili.

Pet vježbi su ključ i olakšanog i ubrzanog definisanja, odnosno mršanja, ali i samog rasta mišića.

1. Mrtvo dizanje

Vodeća složena vježba koja predstavlja i najtežu vježbu s tegovima. Samim tim što u njenom izvođenju učestvuje praktično svaki mišić, vrhunski gradi snagu i mišiće, a pritom i povlači mnogo kalorija. Zbog toga je iznimno dobra za oba cilja – i izgradnju mišića, ali i za ubrzano spuštanje tjelesne mase.

2. Čučanj

“Broj 1” vježba za donji dio tijela, ujedno je i druga najteža u čijem radu učestvuje najviše mišićnih vlakana. Kako direktno gradi snagu i utiče na rast mišića, čučnjevi istovremeno i troše enorman broj kalorija. Zbog toga su nezaobilazani i prilikom faza obaranja kilograma jer taj put čine jednostavno lakšim.

3. Potisak s klupe

Potisak s klupe, posebno u verziji sa šipkom i velikim količinama tegova, vježba je koja najbolje gradi gornji dio tijela. Učešće osim samih mišića prsa imaju i ruke, ramena, pa čak u manjoj mjeri i tjelesna jezgra.

4. Propadanja

Propadanja su jednostavna, a istovremeno neprevaziđena vježba za tricepse i određene dijelove prsa. Također spadaju među složene vježbe koje su u ovom slučaju posebno preporučene.

5. Podizanja na vratilu

Složena vježba koja pored sve svoje jednostavnosti i dalje važi za jednu od najtežih. To se jednostavno zaključuje u bilo kojoj teretani, gdje čak i razvijeniji vježbači teško izvode više od 10 ponavljanja zgibova. Zbog toga što se snažno angažuje veći dio gornje polovine tijela sa posebnim fokusom na leđa, s pravom se može reći da podizanja na vratilu trebaju biti sastavni dio kako programa za izgradnju mišića, tako i za definisanje i spuštanje tjelesne mase.