Treba li prvo smršati pa onda krenuti u izgradnju mišića?

Mnoge pretile osobe koje žele smršati, svjesne su da za dobar izgled i zdrav metabolizam također trebaju i povećati svoju mišićnu masu.

Samim tim, pitanje koje im se samo nameće, glasi: da li je potrebno prvo početi sa dijetom i smršati, pa tek onda krenuti u proces izgradnje mišića, ili bi polazak u teretanu odmah bio najbolji potez?

Odgovor na to pitanje bi trebalo tražiti isključivo kod stručnjaka koji daleko bolje poznaju te procese od prosječnih osoba koje se obično vode samo nekom vrstom logičkog zaključivanja.

Tako bi kao prva i ključna stvar trebalo biti shvatanje samog procesa mršanja, a koji se temelji na kalorijskom deficitu – većoj potrošnji kalorija od njihovog unosa. Fizička aktivnost zahtijeva mnogo energije i samim tim troši kalorije iz unesene hrane i deponovanih masnih naslaga. Zato bi vježbanje moglo mnogo ozbiljno ubrzati cijeli proces mršanja.

Druga stvar je uticaj vježbanja na samo očuvanje mišića, koje mnogo znači čak i tokom faze dijetalne ishrane. Istraživanja su pokazala da osobe koje ne rade nikakve vježbe dok pokušavaju smršati, gube znatno više mišićne mase od onih koji pored kalorijskih restrikcija još i vježbaju. Naravno, unos proteina je ključan u tom pogledu, pa svaka dijeta koja radikalno obara ili čak isključuje proteine je jednostavno loša.

Zbog svega navedenog bi se moglo zaključiti da sve osobe koje žele smršati, definitivno trebaju početi vježbati odmah, te proces tjelesne transformacije ne dijeliti na dva dijela – skidanje masnih naslaga i izgradnja mišića, već bi to sve trebalo shvatiti kao jedinstveni proces. Uz to, nikako ne treba zaboraviti koliko je fizička aktivnost važna za kompletno zdravlje i optimalno funkcionisanje cijelog organizma.

Također, vrlo je važno podsjetiti da vaga nije jedini i najbolji pokazatelj linije, budući da početak mršanja obično kreće sa izbacivanjem viška vode iz organizma, a nakon čega usporava pad kazaljke. Kada se poboljša mišićna struktura u tijelu, kazaljka bi čak mogla krenuti i uzbrdo, a to nikako nije loše kao što izgleda, jer s više mišića, postaje lakše sagorjeti preostale naslage sala u nastavku procesa.