Trik za mršavljenje: Kako smanjiti kalorije u tjesteninama?

Najveći dio kalorija u dnevnoj ishrani dolazi iz ugljenih hidrata, a pomoću ovog trika ćete drastično smanjiti kalorije koje dolaze iz vaših omiljenih testenina.

Tjestenine, koliko god ukusne bila, sama su po sebi skrob koji nije mnogo dobar za nas.

Sto grama tjestenina sadrži oko 390 kalorija, a većinu toga čini skrob, koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, naučnici imaju dobru vest za sve ljubitelje tjestenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj.

Sve što treba da uradite je da je ne konzumirate odmah nakon kuhanja, već ohladite i ponovo zagrijete. To otkriće zapravo je slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji ‘Trust Me, I'm a doctor’.

U njoj je ispitanicima davana tjestenina, a nakon im mjeren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće nivoe šećera u krvi od onih koji su jeli istu količinu tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a zatim opet zagrijana.

Nakon ponovnog zagrijavanja, skrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u mahunarkama, bananama ili zobi“, rekao je doktor Kris van Tueleken koji je zaslužan za ovo neobično, ali važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, bar dok je riječ o tjesteninama, su zdravija opcija. Na taj način se smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.