Ukusni prirodni sokovi za dobro zdravlje

Konzumiranjem zdravih sokova od voća i povrća možete dodati više hranjivih sastojaka u vašu svakodnevnu ishranu. Možete pripremiti ukusne sokove od zasebnih namirnica, ili ih miješati kako biste dobili vaš omiljeni okus. Izbor je na vama.

U nastavku pogledajte neke od najzdravijih i najhranjivijih sokova koje možete konzumirati svakodnevno.

Sok od mrkve

Iako je ovo narandžasto povrće uobičajen sastojak salata, mnogi ljudi ne znaju da je ova namirnica gotovo jednako slatka kao i mnoge voćke. Sok od mrkve može vam pomoći u zaštiti vašeg srca od mnogih bolesti. Konzumiranje soka od narandže povećava razinu antioksidanata u vašem tijelu, te smanjenjuje štetni proces peroksidacije lipida. Osim toga, ovaj ukusni napitak je poznat i po sposobnosti da smanjuje rizik od mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Sok od cvekle

Ljubičasto-crvena biljka poznata po zaštiti jetre, također može poboljšati reakciju vašeg tijela na vježbanje. Upravo zato je ovo izuzetan napitak koji možete uključiti u ishranu prije treninga. Održavanjem upotrebe kisika, te povećanjem izdržljivosti, ovo čudo od napitka pomaže vam da maksimizirate rezultate i energiju tokom treninga. Osim toga, sok od cvekle može minimizirati probleme poput krvnih ugrušaka, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska.

Sok od grejpfruta

Sok od grejpa pomaže u borbi protiv raka dojke i prostate, uklanjajući ćelije raka iz organizma. Pomaže u smanjenju simptoma artritisa, te smanjuje bolove u zglobovima. Ovo voće je poznato i po smanjenju rizika od srčanih bolesti i smanjenju lošeg holesterola. Sok od grejpa također sadrži antibakterijska svojstva, te se može boriti protiv mnogih infekcija.

Sok od paradajza

S obzirom na to da sok od rajčice sadrži puno likopena, dokazano je i da može sniziti antigene u korelaciji s određenim tipovima raka. Postoje čak i neki dokazi koji potvrđuju da sok od paradajza može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate.

Sok od brusnice

Brusnica je jedna od najboljih voćki s visokim sadržajem vitamina C. Ove sitne crvene bobice su prepune i drugih hranjivih sastojaka korisnih za organizam. Poznat i po čišćenju mokraćnih puteva, sok od brusnice je nevjerovatan za uklanjanje prisutnosti bakterija kao što su E- Coli i E. faecalis.

Sok od borovnica

Sok od borovnica ne samo da je moćan antimikrobni lijek, već ima sposobnost i da smanji bolesti izazvane hranom i značajno smanjuje težinu virusa zbog svoje antioksidacijske prirode.

(body.ba)