Ukusno i efikasno: Voćke koje pomažu bržem mršanju

Tokom pokušaja smanjenja tjelesne mase i borbe sa kilogramima, moguće je pronaći različite suborce među namirnicama, a posebno efikasne mogu biti određene vrste voća. Radi se o naučno dokazanim činjenicama, koje su na djelu prikazale efikasnost tih darova prirode.

1. Avokado

Voće koje se može pohvaliti sa činjenicom da u svom sastavu nosi i omega 9 masne kiseline, koje su inače odličan izvor energije i koje su fenomenalne u borbi protiv masnih naslaga – iako su i same masnoća!

2. Limun

Voćka s kojom se uređuje linija, inače je bogata svojom čuvenom kiselinom, vitaminima B i C, ali i fosforom i magnezijem.

3. Lubenica

Sjajan diuretik koji istovremeno obiluje vitaminima A, B i C, ali i za koji je zbog ostalih elemenata utvrđeno da pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja i karcinoma.

4. Banane

Pored kalija i drugih elemenata koji se mogu naći u bananama, činjenica da spada među najbolje izvore energije iz biljnog svijeta je posebno korisna.

5. Grejpfrut

Agrum koji je nezaobilazno dijetalno voće i iza kog stoji niz dokaza da doslovno topi masne naslage. Uz sve to, kao i ostali agrumi, sadrži mnogo vode i vlakana.

6. Narandže

Veoma niska kaloričnost, a istovremeno značajna količina vode i vlakana, kombinacija je koja odlikuje narandže. Sjajan pomoćnik u trenucima gladi kada se želudac bez straha može napuniti sa njima.

7. Jabuke

Veliki udio vlakana u jabukama, omogućava lakše funkcionisanje probavnih organa. Tu su još vitamin A i mnogo vode, koja efektno ispunjava želudac.

8. Nar

Nar ili šipak, privlači jako veliku pažnju nutricionista i ljekara. Njegove sjemenke su bogate antioksidansima, vlaknima i vodom, a istovremeno nose jako malo kalorija i ne sabotiraju dijetu.

9. Ananas

Iako se na našim prostorima dosta rijetko konzumira, ananas je voće koje pored tekućine obiluje i sa mnogobrojnim antioksidansima, enzimima, mineralima i vitaminima.

10. Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline, brusnice, male su ukusne voćke koje donose veoma malo ugljikohidrata u tijelo, a istovremeno su jako hranjive.