Body Relax Tuzla: Zašto naše tijelo voli masažu?

Sve počinje s jednim dodirom. Živci počinju reagovati na svaki dodir i pritisak i šalju razne signale mozgu, odnosno parasimpatičkom živčanom sistemu, čija je svrha da pomogne tijelu da se što bolje nosi sa stresom.

Pluća i trbuh

Vagus živac, dio parasimpatičkog sistema koji povezuje mozak i glavne tjelesne organe, šalje plućima poruku da dišu duboko i polako, a probavnom sistemu da se opusti. Prekomjerna razina stresa radi upravo suprotno. Pluća rade ubrzano, a probavni sistem svoj posao ne obavlja kako treba zbog pretjerane uznemirenosti.

Srce

Tokom masaže leđa, vrata ili prsa, rad srca se usporava za više od 10 otkucaja u minuti. Krvni tlak se smanjuje za čak 8%.

Žlijezde

Dok ruke prelaze po vašem tijelu, čak i ako je u pitanju samomasaža, dolazi do značajnog smanjenja hormona stresa. Vagus šalje signal žlijezdama da smanje proizvodnju hormona stresa koji vam stvara osjećaj tjeskobe.

Mozak

Mozak pod uticajem masaže radi ono za što je stvoren. Ako je u pitanju jutarnja masaža, osjećat ćete se energičnije, imat ćete bolju koncentraciju i lakše ćete obavljati obveze tokom dana.

S druge strane, ako je u pitanju večernja masaža, tijelo će se lakše opustiti, dopustiti melatoninu da obavlja svoj posao, da vas uspava i osigura kvalitetan san.

Izazvan parasimpatičkim sistemom, mozak također stimulira proizvodnju hormona sreće, serotonina.

Bolovi i napetost

Masaža vam može omogućiti da preskočite uzimanje aspirina. To je prirodan način da se tijelo bori protiv boli. Pritiskom kože dolazi do aktivacije živaca koji šalju signale mozgu i trenutno blokiraju osjećaj boli. Signali pritiska tijelom putuju brže od signala boli. Zato instinktivno dodirujemo mjesto boli.

Raspoloženje

Masaža blagotvorno djeluje na raspoloženje. Istraživanja su pokazala da masaža opušta bolje od gledanja televizora, a jednako učinkovito kao tjelovježba. Masažom ćete potaknuti oslobađanje hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Zašto kreatin koristiti tokom većeg dijela godine?

Kreatin je poznat kao najviše istraživani suplement na svijetu, čija efikasnost nikada nije dovedena u pitanje i koji u kombinaciji sa izrazito niskom cijenom važi za jedan od najboljih suplemenata koji se uopšte mogu nabaviti.

Zbog toga što je to suplement čiji se efekat zaista može primijetiti, tokom godina su iznjedreni brojni mitovi o uticaju kreatina, kako na zdravlje i unutrašnje ljudske organe, pa sve do cijelog niza preporuka o što efikasnijem i jačem efektu.

Ono što je važno istaći je to da nijedno istraživanje nije utvrdilo postojanje istinski negativnih efekata kreatina na zdravlje, a velika analiza provedenih istraživanja dovela je do zaključka da se među 66 različitih studija na čak 42 jasno potvrdilo da ovaj suplement utiče na povećanje čiste mišićne mase kako kod mlađih, tako i kod vježbača srednje životne dobi.

Ako bi samo naveli niz naučno potvrđenih zaključaka vezanih za djelovanje suplementiranja kreatinom na organizam fizički aktivnih osoba, svima bi postalo jasno da je kreatin jedan od najboljih suplemenata koji uopšte postoje na svijetu.

Neki od tih potvrđenih efekata su da kreatin:

 • smanjuje nivo miostatina koji otežava rast mišića, a utiče na povećanje IGF-1 gena koji potiče njihov rast
 • utiče na povećanje nivoa testosterona i reducira nivoe kortizola
 • smanjuje upale i oštećenja mišićnih vlakana
 • povećava zamjenu glikogena kao jednog od izvora energije
 • efikasniji je kada se unosi nakon treninga
 • poboljšava snagu, izdržljivost i kvalitet života starijih osoba
 • odlično funkcioniše u kombinaciji sa kofeinom i beta-alaninom.

Kardio vrhunskog nivoa: Kettlebell vježbe i razlozi zašto ih treba raditi više

Kettlebell je rekvizit koji se slobodno može smatrati potcijenjenim budući da ozbiljno unapređuje snagu, veličinu mišića i nivo fizičke spreme.

Izvođenjem vježbi s kettlebellom, praktično se izvode vrlo napredne verzije kardio vježbi koje ne samo da velikom brzinom grade kondiciju, već su beneficije toliko veće i ozbiljnije da su kroz nekoliko istraživanja ostajali iznenađeni i sami istraživači. Da bi bilo jasnije o čemu se radi, navest ćemo tri razloga zbog kojih ćete i sami poželjeti češće vježbati s ovim fantastičnim rekvizitom.

Super snaga

Istraživanje objavljeno u listu “International Journal of Kinesiology & Sport Science”, otkrilo je prilično nevjerovatan podatak vezan za vježbu swing ili zamah. Naime, ona je suprotstavljena mrtvom dizanju kao najtežoj i najkompleksnijoj vježbi s tegovima, a cilj je bio utvrditi koja od te dvije vježbe će više uticati na povećanje snage.

Za potrebe istraživanja su odabrane 31 osobe čiji maksimum na mrtvom dizanju je bio ispod 160 kilograma, a zatim su ispitanici podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je trebala izvoditi mrtvo dizanje sa 30-40% od maksimalnog jednog ponavljanja, dok je za članove druge grupe bilo previđeno izvođenje teških kettlebell zamaha.

Nakon četiri sedmice, provjerene su njihove maksimale, a članovi obje grupe su svoje mogućnosti povećali za sjajnih 10 kilograma pri jednom ponavljanju mrtvog dizanja. To je bio iznenađujući podatak da je i s teškim kettlebellom moguće razvijati snagu čak kao i sa šipkom, tegovima i “pravim i teškim” vježbama.

Zdravlje srca

Dok kettlebell vježbača čini jačim, istovremeno čuva njegovo srce. To je zaključeno na California State univerzitetu, gdje su ispitanici 12 minuta izvodili kettlebell zamah, kao dio kružnog trening programa. Utvrđeno je da su na taj način za razliku od ostalih, također iskusnih vježbača, snizili svoj krvni pritisak.

Ograničeno vrijeme za vježbanje za ovu vježbu ne predstavlja problem jer se jednostavno može uklopiti u bilo koji dnevni plan aktivnosti, prije posla, na nekoj pauzi ili jednostavno nakon završetka vježbanja s tegovima. U svakom slučaju, efekat će biti postignut, a kardiovaskularni sistem itekako zahvalan.

Više ponavljanja, više snage

Kettlebell vježbe su kao aerobni tip vježbi spremne da korištenjem kisika i spaljivanjem masnoće, direktno pomažu topljenju masnih naslaga. Kada se pravi veći broj ponavljanja i podiže intenzitet vježbe, povećava se i tzv. VO2 max ili maksimalna količina udisaja kiseonika. Povećanjem VO2 maxa, povećavaju se i mogućnosti pri izvođenju samih najtežih vježbi, a što se ogleda u sposobnosti da se podignu veće težine i da se napravi veći broj ponavljanja.

(body.ba)

Živimo u dobu stresa: Uvrstite masažu u neophodne aktivnosti u svrhu vašeg zdravlja

Klasična masaža stimulira imunitet i proizvodnju leukocita kao i tzv. hormona sreće oksitocina, zbog čega se može koristiti u terapiji protiv anksioznosti i depresije.

Nakon relaksirajuće masaže povećava se broj bijelih krvnih stanica koji služe kao štit imuniteta i istovremeno smanjuje razinu hormona stresa kortizola, pokazalo je istraživanje američkog medicinskog Centra Cedars-Sinai.

Oni su analizirali zdravstveno stanje dobrovoljaca koji su jednom do dva puta na tjedan u razdoblju od mjesec dana imali tretman švedske masaže, koja se u Europi naziva još i klasičnom masažom. Otkrili su da je u tom periodu u krvi volontera porasla razina tzv. hormona sreće oksitocina. Osim toga, smanjile su se razine hormona vazopresina, koji je povezan s proizvodnjiom hormona stresa, piše Huffington Post.

– Ova su otkrića vrlo obećavajuća jer ima veliki terapijski učinak na depresiju i anksioznost – zaključio je voditelj studije, dr. Mark Hyman Rapaport.

Stručnjaci ističu kako su druge potencijalne dobrobiti redovite masaže održavanje stabilnih razina krvnog tlaka, bolja cirkulacija, brža eliminacija toksina, kao i olakšanje ukočenosti i boli u leđima.

Javite nam se u inbox za rezervaciju termina i više informacija na Fb stranici Body Relax Tuzla.

Kako da vam vježbanje postane navika?

Ako ste se odlučili na zdrav stil života, vjerovatno ste shvatili da održavanje rutine vježbanja i zdravog režima ishrane nije toliko jednostavno kao što se čini.

Popunjen dnevni raspored vam ostavlja malo snage i motivacije za trening. Srećom, postoje načini da vježbanje ne bude izazov za vas.

Postavite realne ciljeve

Ako ste tek počeli s vježbanjem, vjerovatno želite što prije vidjeti rezultate. Ali, kako biste se navikli na vježbanje bitno je da počnete polako. Umjesto da vježbate pet dana sedmično, odlučite se za dva dana. Ako pokušate vježbati pet dana i ne uspijete, vaše samopouzdanje i odlučnost će se smanjiti. Stoga, postavite ciljeve koje možete ispuniti. Vremenom povećavajte intenzitet i trajanje vaših treninga, umjesto da od samog početka oni budu nerealni

Odaberite vrijeme za vježbanje koje vam odgovara

Svi su drugačiji kada je u pitanju vježbanje i energičnost tokom treninga. Ako niste jutarnja osoba, ili ako imate manje energije ujutro, onda jutarnje vježbanje nije idealno za vas. Ako se mrzite buditi rano ujutro, onda ćete se osjećati nemotivisano da vježbate i nećete se držati rutine.

Planirajte unaprijed

Spremite torbu za teretanu noć prije. Ključno je da budete spremni kako ne biste izgubili motivaciju i našli izgovor da ne trenirate.

Odaberite aktivnost u kojoj uživate

Kako biste ostali motivisani za vježbanje, ključno je da trening učinite zanimljivim i izazovnim. Ako ne volite trčanje, onda pokušajte s vožnjom bicikla ili s plesom. Pronađite alternative za vježbe koje ne volite kako na trening ne biste gledali kao na obavezu, već kao na odmor.

Kardio vrhunskog nivoa: Kettlebell vježbe i razlozi zašto ih treba raditi više

Kettlebell je rekvizit koji se slobodno može smatrati potcijenjenim budući da ozbiljno unapređuje snagu, veličinu mišića i nivo fizičke spreme.

Izvođenjem vježbi s kettlebellom, praktično se izvode vrlo napredne verzije kardio vježbi koje ne samo da velikom brzinom grade kondiciju, već su beneficije toliko veće i ozbiljnije da su kroz nekoliko istraživanja ostajali iznenađeni i sami istraživači. Da bi bilo jasnije o čemu se radi, navest ćemo tri razloga zbog kojih ćete i sami poželjeti češće vježbati s ovim fantastičnim rekvizitom.

Super snaga

Istraživanje objavljeno u listu “International Journal of Kinesiology & Sport Science”, otkrilo je prilično nevjerovatan podatak vezan za vježbu swing ili zamah. Naime, ona je suprotstavljena mrtvom dizanju kao najtežoj i najkompleksnijoj vježbi s tegovima, a cilj je bio utvrditi koja od te dvije vježbe će više uticati na povećanje snage.

Za potrebe istraživanja su odabrane 31 osobe čiji maksimum na mrtvom dizanju je bio ispod 160 kilograma, a zatim su ispitanici podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa je trebala izvoditi mrtvo dizanje sa 30-40% od maksimalnog jednog ponavljanja, dok je za članove druge grupe bilo previđeno izvođenje teških kettlebell zamaha.

Nakon četiri sedmice, provjerene su njihove maksimale, a članovi obje grupe su svoje mogućnosti povećali za sjajnih 10 kilograma pri jednom ponavljanju mrtvog dizanja. To je bio iznenađujući podatak da je i s teškim kettlebellom moguće razvijati snagu čak kao i sa šipkom, tegovima i “pravim i teškim” vježbama.

Zdravlje srca

Dok kettlebell vježbača čini jačim, istovremeno čuva njegovo srce. To je zaključeno na California State univerzitetu, gdje su ispitanici 12 minuta izvodili kettlebell zamah, kao dio kružnog trening programa. Utvrđeno je da su na taj način za razliku od ostalih, također iskusnih vježbača, snizili svoj krvni pritisak.

Ograničeno vrijeme za vježbanje za ovu vježbu ne predstavlja problem jer se jednostavno može uklopiti u bilo koji dnevni plan aktivnosti, prije posla, na nekoj pauzi ili jednostavno nakon završetka vježbanja s tegovima. U svakom slučaju, efekat će biti postignut, a kardiovaskularni sistem itekako zahvalan.

Više ponavljanja, više snage

Kettlebell vježbe su kao aerobni tip vježbi spremne da korištenjem kisika i spaljivanjem masnoće, direktno pomažu topljenju masnih naslaga. Kada se pravi veći broj ponavljanja i podiže intenzitet vježbe, povećava se i tzv. VO2 max ili maksimalna količina udisaja kiseonika. Povećanjem VO2 maxa, povećavaju se i mogućnosti pri izvođenju samih najtežih vježbi, a što se ogleda u sposobnosti da se podignu veće težine i da se napravi veći broj ponavljanja.

Body Relax Tuzla: Koje su prednosti sportske masaže?

Sportska masaža je vrlo popularan način tretiranja mekanih tkiva nakon ozljeda, ali i kao strategija prevencije od ozljeda i opuštanja mišića nakon napornih treninga. Sportska masaža se preporučuje svima koji se bave sportom, od rekreativaca do profesionalnih sportaša koji na masaže idu i više puta sedmično.

Sportska masaža se definira kao specifična primjena masažnih tehnika, hidroterapijskih protokola i raspona protokola pokreta i fleksibilnosti kojima je cilj ostvarenje određenih ciljeva, karakterističnih za svaki pojedinačni sport ili individualnog sportaša.

Prednosti sportske masaže

Sportska masaža ima veliku važnost u trenažnom procesu sportaša, ali i rekreativca. Masaža, naime, ima niz benefita, kako psihičkih, tako i fizičkih i fizioloških. Ona ukupno dovodi tijelo u bolje stanje, prevencija je ozljedama i smanjenoj mobilnosti, poboljšava elastičnost tkiva te ukupno, popravlja performanse i produžuje trajanje sportske karijere.

Kad govorimo o fizičkim prednostima masaže ističe se prokrvljenost tkiva. Naime, pokreti pritiskanja mišića tokom masaže poboljšavaju protok tekućina kroz tkivo, kako krvi, tako i limfe. Posebno je ovo važno kod oštećenih tkiva (primjerice, nakon treninga) jer će boljim protokom krvi, mišić biti opskrbljen većom količinom hranjivih tvari i energije potrebnih za oporavak.

Dubinska masaža izaziva otvaranje pora i membrana u tkivima što omogućava tekućinama i nutrijentima da prodru u tkivo. Na ovaj način se lakše iz tkiva izbacuje nakupljene toksine i otpad poput mliječne kiseline, a pojačava se dostup kisika mišićima i nutrijenata koji pomažu u oporavku.

Masaža je i vrsta istezanja tkiva koje se ne može istegnuti klasičnim sportskim istezanjem. Nakupine mišićnih vlakana se masažom istežu i u dužinu i u širinu, a masažom se isteže i fascija koja okružuje mišićna tkiva čime se smanjuje napetost koja postoji unutar i između tkiva i živaca.

Ožiljci na tkivima rezultat su ranijih ozljeda ili trauma. Njihovo postojanje može imati negativne uticaje na rad i funkcionalnost mišića, tetiva i ligamenata. Rezultat toga je šesto smanjena fleksibilnost što povećava opasnost od boli i ozljede. Masaže razgrađuju ožiljke na tkivima i pomažu zdravijem zacjeljivanju mikrotrauma na mišićima.

Osim toga, sportska masaža poboljšava elastičnost tkiva, koja se smanjuje napornim treninzima, posebno treninzima snage. Osim toga, masaža poboljšava mikrocirkulaciju, poboljšavajući krvotok u tkivima. Također, masaža poboljšava pokretljivost i zglobnih struktura, potvrđuju brojne studije u kojima se mjerila pokretljivost pojedinih zglobova prije i poslije masaže.

Kad se govori o fiziološkim benefitima sportske masaže, prvi koji se ističe je smanjen osjećaj boli. Naime, napetost i otpadni produkti u mišićima često izazivaju osjećaj boli. Masaža smanjuje osjećaj boli na više načina, između ostaloga i otpuštanjem endorfina u organizam.

Psihološke dobrobiti koje se osiguravaju masažom vezane su uz smanjenje anksioznosti i ukupno psihičko osnaženje.

Kao sportaš skloni ste gurati svoje tijelo na putu do boljih rezultata? Mi smo idealan partner za sportski uspjeh.

Posebnu pažnju posvećujemo tome da se sportska masaža prilagodi svakome sportašu individualno, ovisno o dobi, spolu, sportu kojim se bavi i njegovom intezitetu, kao i o fizičkim osobinama sportaša.

Kako naši klijenti prepoznaju vrhunsku kvalitetu, stalnim usavršavanjem održavamo najvišu razinu kvalitete naših usluga i tretmana.

Cijena: Sportska masaža (60 min)  30,00 KM

Kako da djevojke postignu prave rezultate u teretani?

Dva su glavna razloga zašto djevojke koje krenu u teretanu, ne postižu dobre rezultate i što poslije nekog vremena odustanu.

Prvi razlog je to što se ustručavaju od vježbanja na pravi način i sa iole većim težinama.  Drugi razlog je neznanje, nestručnost i neprofesionalnost velike većine onih koji se u teretanama predstavljaju kao fitnes treneri.

Mnoge žene u teretani koriste minimalne težine i rade veliki broj ponavljanja. Ako pokušate da im objasnite da je to beskorisno i da bi im puno bolje bilo da uzmu veće težine, reći će vam “Ja hoću samo da se zategnem”. Nažalost zbog neupućenosti one se boje da će se nabildovati. Žene moraju shvatiti da takozvano “zatezanje” nije ništa drugo nego najobičnija iluzija i ujedno siguran način da ostanu bez svih onih koristi po zdravlje i izgled koje teretana moze pružiti.

Ako se pitate konkretno šta i kako treba da radite evo kratkog uputstva: ako na primjer u nekoj vježbi možete sa bučicom od 5 kg da uradite 12-15 punih ponavljanja tada je vrijeme da povećate težinu; kada vam i taj novi teg postane lak od 12 do 15 ponavljanja vi ponovo povećajte itd.

To je “progresivno opterećenje”- mišići rastu onda kada ih podvrgnete novom ili većem stresu. Trudite se da svaku seriju poslije zagrijavanja radite do ili blizu otkaza – tj. dok u seriji ne dođete dotle da ne možete sami da uradite nijedno cijelo i pravilno ponavljanje.

Ako tako radite onda će ciljani mišić dobiti signal za rad svaki put kada povećate težinu. Ako se pitate dokle to tako treba da ide i kako da spriječite da mišići porastu veći nego što želite, podsjetimo se da se rast mišića ne odvija tako brzo čak ni kod većine muškaraca; kod žena se čak odvija veoma sporo – jednostavno zato što žene nemaju dovoljno muškog hormona testosterona.

Što se tiče skidanja suvišne tjelesne težine pomoću rada u teretani kombinacija advekvatne ishrane, intenzivnog rada u teretani i kardio treninga nenadmašna je za uspješno regulisanje tjelesne težine na trajan i zdrav način. Problem je što ljudi malo znaju o tome kako bi u teretani trebalo da se trenira kako bismo skinuli suvišne masti. Ne, nije riječ o malim težinama i velikom broju ponavljanja!!

Jer to je velika zabluda! Prvo mora se raditi intenzivno sa opterećenjima koja će stvarno pogađati mišiće. To znači da bi u serijama trebalo ići do ili blizu tačke otkaza, a težine moraju biti takve da u seriji možete uraditi 10-15 ponavljanja. Pritom fokusirajte se na osnovne vježbe sa tegovima (čučanj, iskorak, mrtvo dizanje, rameni i grudni potisci, razna veslanja itd.).

Drugo, mora se trenirati brzim tempom sa odmorom od 30-60 sekundi između serija. Na taj način pokreće se oslobađanje pobudnih hormona koji povećavaju trošenje masti i masnih naslaga. Takav način vježbanja stimuliše lipolitičke procese slično kao da ste uzeli neki fat-burner!

Većinu trenera mrzi da pokazuju izvođenje kompleksnih vježbi kao što su čučanj, mrtvo dizanje ili veslanje ili ih mrzi da ubjeđuju djevojke da rade ove vježbe, zbog svega toga oni sa ženama rade sporim tempom sa jako malim težinama, gubeći vrijeme na raznim mašinama.

To je neprofesionalan prstup jer jednog trenera ne smije da mrzi i ne smije da ide linijom manjeg otpora i da udovoljava vježbaču,dajući mu trening kakav vježbač želi i koji je lagodan. Način treninga kakav sam opisala nije lagodan – čak može biti prilično naporan i nekomforan, ali je zato vrlo efikasan. Ako neko želi da mu bude prijatno, neka sjedi kod kuće ili neka satima džogira (efekat je u oba slučaja skoro isti). Ali neka se poslije ne žali kako je “išla u teretanu, al eto nije postigla ništa..”

(workout.ba)

Najukusniji način kako osigurati energiju sve do polovine dana

Doručak je radnim ljudima iznimno važan obrok, jer pruža energiju za obavljanje poslova i omogućava tijelu da se bez problema prilagodi kako na višesatne fizičke, tako i umne zadatke.

Zbog toga je jedan od najvažnijih uslova da doručak bude bogat složenim ugljikohidratima sa mnoštvom vlakana, ali i proteinima, mastima i uz to obogaćen vitaminima i mineralima koji su potrebni svim tkivima.

Smoothie polu-tečni obroci su savršeni način spajanja svih tih zahtjeva u jednu čašu i jedan brzi i veoma praktični obrok. Iako postoje hiljade različitih recepata, ovaj “doručak u čaši” je možda i najbolje izbalansiran i ukusom jednostavno omiljen svima.

Pravi se na sljedeći način:

Sastav

 • 2 supene kašike zobenih pahuljica
 • 1 jabuka
 • 1 banana
 • 1/4 kašičice cimeta
 • 1/4 mašičice mljevenog muškatno oraščića
 • 150 ml mlijeka

Priprema

Jabuku oguliti i izvaditi sjemenke, te sve sastojke zajedno staviti u blender i miksati sve dok se ne postigne jedinstvena struktura. Nasuti u čašu ili šejker i konzumirati.

(body.ba)

Mrzite trčanje i biciklo? Onda su ovo najbolje kardio vježbe za vas

Sam pojam kardio vježbe skoro sviju asocira na traku za trčanje i stacionirno biciklo, eventualno tu su još i orbitrek i steper. Međutim, kardio vježbe su mnogo širi pojam od provođenja mnoštva vremena na tih par sprava.

U nastavku teksta ćemo se pozabaviti drugim, čak i dosta efikasnijim vidovima kardio vježbi, a koje bi prvenstveno trebale znati sve osobe koje ne vole provoditi vrijeme na traci i biciklu.

Vježbanje s kettlebellom

Vježbanje s kettlebellom se u aerobnom ili kardio smislu može posmatrati jednostavno: kettlebell ne spuštati nikako barem 1 minut i neprestano izvoditi jednu ili kombinaciju više vježbi.

Primjer fantastičnog vježbanja s kettlebellom koji ima odlike kardija i još mnogo više, bio bi sljedeći:

 • zamah (swing): 20 sekundi
 • čišćenje i izbačaj (celan & press): 20 sekundi
 • pehar čučanj (goblet squat): 20 sekundi
 • žjednoručni zamah (swing): 20 sekundi
  pauza 1 minut, pa nastavak

Kompletan krug vježbi ponoviti tri do pet puta.

Strongman kardio

Najjači ljudi svijeta kardio vježbe obično nikada ne izvode na najpoznatiji način, već se trude da i kroz takve aerobne vježbe istovremeno grade snagu i izdržljivost. Zbog toga su njihove kardio vježbe jedne od daleko najboljih.

Primjer “Strongman” kardija bi bio sljedeći:

 • farmerov hod sa teretom od 70% tjelesne težine: 20 metara u jednom, 20 u drugom smjeru
 • okretanje gume: 6 do 8 ponavljanja
 • guranje saonica: 20 metara u jednom, 20 u drugom smjeru
 • udaranje konopcima: 20 sekundi maksimalnim intenzitetom

Bokserski trening

Borilački sportovi generalno proizvode možda i najspremnije ljude, a to je sve rezultat kombinovanih trening izazova. Bokserski trening se može smatrati jednom najnaprednijih vrsta kardio vježbanja koje postoje.

Primjer bokserskog kardio treninga bi bio sljedeći:

 • udaranje vreće: 1 minut kombinovanih udaraca (direkt, kroše, aperkat), odmor 30 sekundi
 • dinamično vježbanje tjelesne jezgre: visoki plank, mountain climbers, ruski zaokret i sl.
 • preskakanje konopca: 1 minut, 30 sekundi odmora

Hodanje, penjanje i planinarenje

Najjednostavniji i često najpraktičniji način izvođenja kardija zapravo može biti obično kretanje koje čija se efikasnost često potcjenjuje.

Primjeri takvih vrsta kardio vježbanja uklopljenih u uobičajni svakodnevni životni stil bili bi sljedeći:

 • hodanje ili vožnja bicikla do posla
 • penjanje uz stepenice umjesto korištenja lifta
 • planinarenje i korištenje slobodnih dana na najzdraviji način