Vježbe koje možete izvoditi bez odlaska u teretanu

Vježbe sa sopstvenom težinom odlikuje to što se mogu izvoditi bilo kada i bilo gdje, ali ih istovremeno i prati glas da nisu i ne mogu nikada biti dovoljno zahtjevne da rezultiraju sa ozbiljnim napretkom na planu tjelesne forme. Iako u tome zaista ima istine, postoji i par ekstremno izazovnih vježbi koje se izvode bez ikakvih dodatnih tegova.

Njih koriste i sami profesionalci kao dodatak svojim treninzima, a njihovo ponavljanje i konstantno pomicanje granica, pomoći će aktiviranju svih grupa mišića, te bez ikakve sumnje pokrenuti proces jačanja mišića i topljenja masnih naslaga. Takvih pet vježbi stručnjaci posebno preporučuju, u nastavku više o svakoj od njih zasebno, piše Body.ba.

Vježba 1: Alpinističko penjanje

Vježba alpinističko penjanje, počinje iz početne pozicije identične kao kod sklekova. Težina balansira između ruku i nožnih prstiju, gdje se brzo mijenja oslonac, čas na prste desne noge, čije je koljeno blizu prsa, čas na prste lijeve koja mijenja poziciju sa desnom. Radi se o aerobnoj vježbi koja istovremeno aktivira pokretanje kukova i pored nogu stavlja izazov i na ostatak tijela.

Broj ponavljanja u seriji: 20

Vježba 2: Iskoraci

Jedna od najkorisnijih vježbi za mišiće donjeg dijela tijela izvodi se tako što se jednom nogom iskorači naprijed, dok druga ostaje oslonjena na prste u početnoj poziciji. Torzo ostaje prav, osiguravajući tako neometan balans, a koljeno zadnje noge se spušta skoro dok ne dotakne tlo. Nakon toga, pravi se iskorak naprijed, gdje se ponovo postiže ista poza, samo sa izmijenjenim pozicijama nogu.

Broj ponavljanja u seriji: 20

Vježba 3: Biciklistički trbušnjaci

Iz početne pozicije standardnih trbušnjaka, povući jednu nogu prema prsima, dok druga ostaje ispravljena u zraku. Nakon što se lakat lijeve i koljeno desne noge skoro pa dodirnu, desna noga se ispravlja, a istovremeno lijeva savija, povlačeći koljeno sada prema laktu desne ruke.

Broj ponavljanja u seriji: 20

Vježba 4: Barpi

Kompleksna vježba sa sopstvenom kilažom koja se sastoji od čučnja, skoka i one iste početne pozicije sklekova koja u ovom slučaju stavlja izazov na jezgru tijela, sveukupno jedna je od vježbi koje aktiviraju većinu mišića u tijelu.

Broj ponavljanja u seriji: 10

Vježba 5: Čučanj skokovi

Dio prethodne vježbe, skok iz čučnja, izvodi se jednostavno tako što se nakon spuštanja u poziciju gdje natkoljenice i torzo zatvaraju ugao od 90 stepeni, podizanje radi skokom punom snagom i brzinom, kako bi se dosegla najviša tačka. Nakon toga se ponovo spušta u početni položaj, te priprema za novi skok.

Broj ponavljanja u seriji: 10

Poboljšanje forme i nivoa spremnosti se očituje u uspješnom povećavanju broja serija u svakoj od navedenih vježbi, dok zategnutost mišića i smanjenje masnih naslaga neminovno dolazi kako popratni efekat.