Vježbe za snažna leđa uz koje bolovi postaju prošlost

Mišići leđa možda nisu tako atraktivni za vježbanje kao što su to ruke i prsa, ali je važnost rada na njihovom jačanju ogromna.

Pored toga što imaju snažan uticaj na držanje cijelog tijela i direktno su povezani sa performansama izvođenja svih vježbi za ostale grupe mišića, snažna leđa su posebno važna radi smanjenja rizika od povreda i očuvanja zdravlja kičme.

Zbog toga, sve osobe koje su osjetile koliko može biti nesnosna bol u leđima, trebale bi u svoj redovni trening program uvrstiti ovih pet vježbi.

Leđna ekstenzija

Leđna ekstenzija koja se izvodi na spravi koja omogućava savijanje leđa, a zatim njihovo ispravljanje uz istovremeno jačanje mišića.

Ova vježba je idealna kako za početnike, tako i za napredne vježbače i poznata je po tome što jača mišiće donjeg dijela leđa.

Mrtvo dizanje

Jedna od najboljih i najkompleksnijih vježbi za ljudsko tijelo, utiče na jačanje mišića donjeg dijela leđa, zadnje lože, ali i svih ostalih mišića u manjoj ili većoj mjeri.

Ova vježba utiče na jačanje cijelih leđa i sve o čemu se treba pobrinuti jeste to da se kičma drži ispravljenom tokom podizanja tereta.

Povlačenja na lat mašini

Vrlo popularna vježba koja prvenstveno pogađa mišiće leđa poznate pod nazivom latissimus dorsi, a koji su smješteni na bočnim stranama leđa.

Beneficije ove vježbe su te što je odlično prilagođena i početnicima i vrlo naprednim vježbačima i omogućava nekoliko varijacija izvođenja zahvaljujući kojima je širi i opseg pogađanja mišića.

Podizanja na vratilu

Nezaobilazna i vrlo vjerovatno najbolja vježba sa sopstvenom težinom tijela koja postoji. Izvodi se jednostavnim podizanjem na horizontalno fiksiranu šipku i to uz široki, uski ili kontra hvat.

Beneficije podizanja na vratilu su jačanje kompletnih leđa, ali i ruku i radi se o vježbi koja je posebno efektna u slučaju naprednih vježbača koji teže povećanju snage i mišićne mase.

Sjedeće veslanje

Vježba koja također spada u red najpopularnijih u teretanama, taj epitet je zaradila poznatom efikasnošću koja se vrlo brzo osjeti.

Beneficije sjedećeg veslanja su te što vrlo dobro djeluje na popravljanje držanja, gradi punoću odnosno dubinu leđa, te pogađa cijelu leđnu regiju, pa čak i zadnji dio mišića ramena.