Voda kao obavezna “oprema” na treningu

Smanjenje nivoa vode u ljudskom organizmu od samo dva posto vodi do drastičnog pada snage i fizičkih sposobnosti općenito, dok je 10-postotna dehidracija smrtonosna! Sve to dovoljno ukazuje na značaj vode i održavanja nivoa hidriranosti, piše body.ba.

To se svakako odnosi i na periode vježbanja tokom kojih se tijelo zagrijava i dolazi do značajnog gubitka vode koja je važan faktor u sistemu hlađenja organizma. Zbog toga je vrlo važno vodu piti i prije, i tokom, ali i nakon treninga. Konkretne razloge ćemo detaljnije navesti u nastavku teksta.

Voda prije treninga za snagu i izdržljivost

Procedura ispijanja 250 ml vode pola sata prije početka fizičke aktivnosti, ima značajan uticaj na poboljšanje fizičkih sposobnosti tokom samog treninga. Osiguranje optimalnih nivoa hidriranosti osigurava neometanu distribuciju snage i pruža maksimalnu izdržljivost.

Voda tokom treninga za smanjenje tjelesne temperature i bolju cirkulaciju

Tokom jakih fizičkih aktivnosti proizvodnja energije trošenjem zaliha glukoze ima za popratni efekat veliko stvaranje toplote. Kako ne bi došlo do pregrijavanja aktivira se sofisticirani sistem hlađenja svima poznat kao znojenje, odnosno izbacivanje tekućine kroz kožu. Unos vode nadomješta te gubitke i istovremeno regulišući tjelesnu temperaturu poboljšava cirkulaciju. Sve to ima veliki uticaj na same performanse.

Voda poslije treninga za bolji oporavak

Izgubljenu tečnost tokom treninga treba nadoknaditi nakon okončanja aktivnosti. Kombinacija znojenja i mokrenja i uprkos unosa vode tokom treninga opet rezultira sa deficitom od barem četvrtine litra, tako da se preporučuje ispijanje dodatne čaše vode unutar 30 minuta po završetku treninga.