Zašto bi trebali vježbati uz muziku?

U teretanama postoje dva tipa vježbača – oni koji vježbaju bez slušalica i lično birane muzike, i oni koji trening ne bi mogli zamisliti kompletnim i krajnje žestokim bez slušalica i pažljivo odabrane playliste.

I jedni i drugi imaju svoje razloge zašto koriste ili ne koriste pomoć muzike, a prema mišljenju stručnjaka koji su se dublje upustili u analizu uticaja muzike na vježbanje, oni sa slušalicama imaju mnogo više argumenata na svojoj strani.

Postoje tri najveća razloga zašto je vježbanje uz muziku bolje, a mi ćemo vam ih navesti redom.

Bolji mentalni fokus

Osobama koje vježbaju bez slušalica i muzike je mnogo lakše odvući pažnju. S druge strane, vrlo jak mentalni fokus imaju oni vježbači koji su istovremeno pokretani muzikom i koji tako dodatno podižu svoj mentalni fokus čvrsto usmjeren na vježbu.

Povećanje snage i izdržljivosti

Zvuči nevjerovatno, ali osobe koje izvode svoje vježbe uz pratnju neke žestoke muzike zaista imaju mogućnost da se izbore sa većim kilažama i da duže izdrže vježbajući. Oni koji redovno vježbaju, itekako dobro znaju koliko psiha utiče na fizičke sposobnosti, a muzika je ta koja provjereno pojačava psihički naboj, a kroz to i snagu i izdržljivost.

Bolje raspoloženje

Dosadni treninzi su nešto što se osobama koje treniraju sa slušalicama i detaljno odabranom muzikom definitivno rijetko događa. S druge strane, oni koji treniraju bez muzike, vrlo često upadaju u letargiju iz koje iz teško “diže” čak i pre-workout suplement.