Zašto biste što prije trebali izbaciti hljeb iz ishrane?

Hljeb je jedan od najzastupljenijih proizvoda širom svijeta, i vjerovatno najpopularnija namirnica za doručak većine ljudi. Mnogi od nas jedu hljeb svakodnevno, međutim postoji mnogo razloga zbog kojih biste trebali izbaciti ovu namirnicu iz ishrane
Nije hranjiv
Da bi se hljeb napravio, žitarice se prerađuju. Ovako se gube sva hranjiva vlakna i proteini, ostavljajući za sobom škrob. Prerađivanje također uklanja i vitamine i minerale. Pakovani i prethodno narezani bijeli hljeb su samo visoko prerađeni ugljikohidrati. Tako da za razliku od drugih namirnica, hljeb ne sadrži hranjive materije.
Povećavate kilažu
Hljeb je pun hemikalija i aditiva. Sadrži ugljikohidrate, veliku količinu soli, rafiniranog šećera i konzervansa. Ako jedete previše hljeba, velike su šanse da ćete podignuti težinu. Zbog nedostatka vlakana, nećete se osjećati sito, a istovremeno šećer u krvi ubrzano raste. Kada se šećer u krvi smanji, postajemo gladni.
Teško ga je probaviti
Hljeb ne sadrži vlakna. Kada se pomiješa s digestivnim sokom u stomaku pretvara se u ljepljivu masu koja se polako kreće kroz probavni sistem. Hljeb može dugo ostati u organizmu i uzrokovati otrovno nakupljanje u tijelu. Ova namirnica sadrži mnogo glutena koji uzrokuje nadutost, oštećenje zida crijevnog trakta i umor.
Sadrži štetne hemikalije
Prema istraživanju sprovedenom u Centru za nauku i životnu sredinu, većina kupovnog hljeba obložena je hemikalijama kao što su kalijum bromat ili jodat, koji mogu oštetiti ljudsko zdravlje. Ovo je snažan oksidativni agens koji čini hljeb pahuljastim i mekanim.
Povećava nivo krvnog šećera
Hljeb ima visok glihemijski indeks. Škrob u hljebu se brzo razbija u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza. Ovo ubrzano povećava šećer u krvi nakon jela. Kada se šećer u krvi brzo podigne, povećava se višak insulina te se oslobađa u krvotok. Kada se ovo dešava redovno, ćelije vremenom postaju otpornije na insulin.