Zašto je dobra masaža i kako utiče na zdravlje?

Na stranu samo uživanje, masaža ima i brojne pozitivne efekte po zdravlje. Donosimo vam pet odličnih razloga da se počastite masažom, naročito ako osjećate da stres uzima danak sad, pred praznike.

Masaža pozitivno utiče na opšte stanje organizma, dokazano je i naučnim studijama. Evo zašto bi trebalo da se povremeno počastite – kvalitetna masaža uz adekvatnu tehniku najbolje je rješenje za relaksaciju i osvježenje cijelog tijela:

Oslobađa napetosti i ublažava bolove

Masaža će vam ublažiti bolove, naročito one koji su posledica stresa i “sjedećeg” stila života, kao što su bolovi u leđima poslije cijelog dana u kancelariji. Čak i osobe koje pate od hroničnih bolova mogu osjetiti trenutno poboljšanje, pošto će simptomi biti ublaženi, pokazuju naučna istraživanja. Pacijenti koji imaju postavljenu dijagnozu fibromijalgije ili artitisa trebalo bi da se posavetuju sa ljekarom i razmotre terapeutske masaže kao vid liječenja.

Pozitivno utiče na mentalno zdravlje

Brojne studije pokazale su da masaže mogu da pomognu i kod brojnih tipova poremećaja raspoloženja. Dokazano je da masaže ublažavaju napetost koji izaziva anksioznost, a pomažu i osobama koje pate od depresije, jer dodir ima i terapeutsko dejstvo, pružajući emocionalnu utjehu.

Popravlja kvalitet sna

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Majamiju, utvrđeno je da osobama koje pate od poremećaja u spavanju pomažu dvije masaže nedjeljno u trajanju od 30 minuta. Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju prijavili su značajno poboljšanje kvaliteta sna nakon nekoliko nedjelja.

Ranija istraživanja su pokazala da masaža podiže nivo serotonina u krvi, a ovaj hormon je jako važan za zdrav i kvalitetan san.

Ubrzava oporavak kod sportskih povreda

Masaža ne samo da će ubrzati oporavak ako vučete neki staru povredu, već će i ublažiti zapaljenske procese u organizmu, povećaće fleksibilnost mišića i time smanjiti rizik od novog povrjeđivanja.

Sportska masaža može biti usmjerena na tretman starih povreda, ili na poboljšanje izdržljivosti i fleksibilnosti tijela.

Podstiče imunitet

Masaža doprinosti boljoj cirkulaciji krvi, pa i bijelih krvnih zrnaca, koja nas štite od infekcija.