Zašto kada mršamo prvo mršaju grudi?

Nekada kada mršamo masne naslage su malo komplikovane. Nestaju s mjesta gdje bismo željeli da ostanu kao što su to grudi a teže nestaju s mjesta s kojih bismo voljeli da zauvijek nestanu kao što su kukovi, podbradak ili butine.

Sa raznim dijetama naše tijelo organizam trpi veliku promjenu obzirom da naglo mijenjamo unos hranjivih vrijednosti. Žene uobičajeno gube više masnoće sa trupa zato što više koriste trup za pokret, a naročito predio grudi koje su inače masni depo. Zbog toga je na ovome dijelu najlakše skinuti masne naslage.

Tijelo jabuke ili kruške

Oba oblika tijela mogu biti povezani sa gojaznošću ovisno o tome gdje se nakupljaju masne naslage. Kod oblika jabuke, masne naslage se nakupljaju u abdominalnoj zoni što može izazvati razne bolesti kao što je dijabetes ili razne kardiovaskularne bolesti. Iako su ove pojave češće kod muškaraca nego kod žena zbog hormonalnih promjena.

Oblik kruške je češći za žene nego za muškarce. Kod ovog oblika tijela masnoća se najčešće nakuplja na dijelu stražnjice i kukova, iako ima manju mogućnost da razvije kardiovaskularne bolesti, može uzrokovati prekomjerni umor, nadutost ili probleme s cirkulacijom.

Pored oblika, također je bitno obratiti pažnju na godine. Uzmite u obzir da godinama nivo estrogena je smanjen što uzrokuje promjenu u zoni akumuliranja masnih naslaga.

Bježite od čarobnih dijeta

Kako biste sagorjeli masne naslage nemojte se oslanjati na neke magične dijete koje su prikladne za mršanje samo jednog dijela dijela.

Pored toga stručnjaci ne savjetuju da se koncentrišete na vježbe koje su prikladne samo jednom dijelu tijela. Potreban je balansiran odnos zdrave hrane i raznih vježbi koje treniraju cijelo tijelo. Ukoliko pored zdrave ishrane i treninga osjetite da vam grudi opadaju, pokušajte poraditi na mišićima te zone kako biste održali grude čvrste.

(body.ba)