Zdrava hrana koja nema rok trajanja

Jedan od problema cjelovite, prirodne hrane je taj što ove namirnice imaju tendenciju da se brzo pokvare.

Stoga se zdrava ishrana povezuje s čestim odlascima u prodavnicu. Ako želite biti sigurni i ostati kući, naročito tokom perioda kada se savjetuje da ne napuštate dom zbog koronavirusa, onda se opremite ovim namirnicama.

Donosimo vam namirnice koje možete dugo čuvati a da se ne pokvare, sve dok imate odgovarajuće uvjete i temperaturu:

Orašasti plodovi

Uz toliko mogućnosti izbora, orašasti plodovi su sjajan izvor proteina, masti i vlakana. Osim toga, možete ih dodati salatama, tortama i smoothiejima.

Konzervisano meso i morski plodovi

Konzervisano meso i morski plodovi mogu trajati 2-5 godina. Odaberite visokokvalitetne proizvode, koji su odličan izvor proteina, a u slučaju ribe, birajte one koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, poput tune i sardina.

Žitarice

Žitarice vam mogu trajati godinama, sve dok ostaju suhe i nepropusno zatvorene. Ako pratite ishranu bez glutena, onda razmislite o dodavanju riže, heljde i zobi bez glutena u vašu ishranu.

Tamna čokolada

Tamna čokolada može trajati 4-6 mjeseci nakon isteka roka, ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. Odličan je izvor vlakana, magnezijuma i mnogih drugih važnih hranjivih materija.

Konzervisano voće i povrće

Konzervisano voće i povrće koje je fermentirano ili kiselo može trajati godinama. Prodaje se u hermetički zatvorenim posudama, te se obično pakuje u kiseloj otopini. Kada kupujete voće u konzervi, obavezno odaberite vrste koje ne sadrže puno šećera.

Sušeno voće

Sušeno voće je prepuno raznih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna. Međutim, trebali biste ga konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja šećera i kalorija.

Konzervirano kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko ima veliku količinu zasićenih masti, a ova vrsta masti ima tendenciju da bude stabilna i ne može se tako lako pokvariti. Kada se kokosovo mlijeko u konzervi pravilno zatvori, postat će otporno na kvarenje duže od godinu dana.

Med

Med je prirodni antibiotik zbog velikog sadržaja šećera i iznenađujuće niskog sadržaja vlage. Stoga pravilno skladišten med može trajati godinama. U stvari, neki tvrde da se med nikada ne može pokvariti. Ako želite koristiti zaslađivač, med je zdraviji od rafiniranog šećera. Ipak, treba ga konzumirati umjereno. (body.ba)