Zdrave namirnice koje su pune ugljikohidrata

Ograničavanje hljeba, tjestenine i kolača jedan je od prvih koraka koje mnogi poduzimaju kada pokušavaju izgubiti dodatne kilograme. Iako će ovi koraci dati očigledne rezultate, ugljikohidrati mogu vrebati i na nekim manje očitim mjestima.

Kako biste što prije ostvarili svoje ciljeve potrebno je eliminisati sljedećih 7 namirnica iz ishrane.

Sojino i bademovo mlijeko

Sojino i bademovo mlijeko izvrsne su opcije za sve one koji ne podnose laktozu. Ipak, trebate paziti na aromatizirane verzije, jer one sadrže više šećera. Na primjer, šoljica mlijeka od vanilijinog badema sadrži 16 grama ugljikohidrata. Šoljica čokoladnog sojinog mlijeka sadrži 23 grama, a obično sojino mlijeko ima oko 12 grama ugljikohidrata.

Jogurt

Jogurt je odličan izvor kalcija, bogat je hranjivim tvarima, proteinima i može biti koristan za zdravlje probavnog sistema. Ali neke vrste voćnog jogurta sadrže više od 40 grama ugljikohidrata u pakovanju.

Grah

Jedna šoljica konzerviranog graha sadrži čak 54 grama ugljikohidrata. To ne znači da ga trebate potpuno izbaciti iz ishrane, obzirom da je grah bogat proteinima i vlaknima, ali ipak se pobrinite da ograničite unos.

Umak od rajčice

Gotovo sve vrste konzerviranog umaka od rajčice sadrže dodani šećer i ugljikohidrate (oko 12 grama po šoljici). Osim toga, kupovni umak od rajčice također sadrži i visok iznos natrija.

Kupus salata

Iako je 95% jela napravljeno od sjeckanog povrća i majoneze, preostalih 5% je puno šećera. U pola šoljice kupus salate nalazi se oko 14 grama ugljikohidrata.

Juha od graška

Grašak je škrobno povrće, što znači da sadrži ogromnu količinu ugljikohidrata. Grašak je također bogat i drugim hranjivim sastojcima poput vlakana, a mnoge konzervirane opcije su pune soli, stoga birajte vrste s manjim udjelom natrija.

Proteinski barovi

Nemojte pretpostavljati da visoko proteinski znači i da je ova namirnica niska u ugljikohidratima. Proteinski barovi, posebno oni namijenjeni sportistima kojima je potrebna dodatna energija, su bogati i jednim i drugim. (body.ba)