Znate li da masaža pomaže u sprječavanju tegoba PMS-a?

Masaža je vrsta fizikalne terapije koja nizom sustavnih pokreta na površini tijela radi manipulacije tjelesnih tkiva. Ova terapeutska vještina stara je nekoliko hiljada godina, a najstariji pisani zapisi o njoj potiču još od prije 3.000 godina i to iz Kine.

Liječnicima drevne Grčke i staroga Rima upravo je masaža bila glavni način liječenja pri uklanjanju boli. Volimo ju jer ublažava stres, snižava krvni tlak, olakšava napetost, relaksira mišiće, pojačava cirkulaciju, isteže mišiće. Ona također psihički opušta, otklanja umor i čini tijelo laškim i punijim energijom, razgrađuje celulit, i otklanja iz tijela štetne elemente.

Masaža tijela može biti osnovna terapija ili nadopuna drugim terapijama. Kako biste otišli na masažu, nije nužno da ste bolesni, ona je korisna i osobama dobrog zdravlja. Imamo nekoliko vrsta masaže tijela:

Klasična masaža – čiji je cilj opuštanje, stimuliranje cirkulacije, te eliminacija toksina. Njom se površinski čiste izumrle stanice, koža se hidratizira i hrani, a postiže se duboka relaksacija jer se mišići opuštaju. Ona smanjuje razinu stresa, pomaže pri glavobolji, nesanici, nervozi.

Medicinska masaža – je vrsta fizikalne terapije. Koristi se sustavnim pokretima na površinu tijela radi manipulacije tjelesnim tkivima, a najčešći zahvati su glađenje, trljanje, gnječenje i vibracija.

Sportska masaža – poboljšava tjelesne sposobnosti kod treninga ili natjecanja. Izvodi se prije, za vrijeme i poslije treninga ili najecanja, a pospješuje zagrijavanje radi pojačane cirkulacije te olakšava trening ili natjecanje.

Masaža je također odlično oružje u borbi protiv PMS-a jer uklanja nervozu, razdražljivost i bol. Što se tiče kozmetičke strane masaže, ona je odlična u borbi za suzbijanje i usporavanje starenja, nakon nje koža je nahranjena i elastična, a bore su smanjene. Ovisno o potrebama i željama, masaža se može obaviti na cijelom tijelu ili na pojedinim dijelovima.