10 preduvjeta za izvrstan napredak u treningu (FOTO)

Od početne pozicije do ostvarenja cilja, bez obzira koliko dugo proces trajao, važno je napredovati, a to je moguće samo ako ste zadovoljili sve preduvjete koji su za napredak potrebni. Ono što se  događa najčešće je i najgori ishod – odustajanje!

Ako ste se našli u situaciji da trenirate, no napredak izostaje i neželjeno stagnirate, svakako pročitajte narednih 10 preduvjeta koje morate zadovoljiti da biste održavali ili ponovo se vratili na željenu putanju napredovanja prema cilju. Potrudite se zadovoljiti navedene preduvjete i uvjereni smo da ni realizacija vašeg sportskog cilja neće izostati.

1. Pravilan odabir aktivnosti

Pri odabiru fizičke aktivnosti najvažnije je voditi se vlastitim afinitetima, a ne, što je čest slučaj, odabirom prijatelja, partnera ili reklamama u medijima. Naime, ono što nekome drugome odgovara, vama možda neće, i obrnuto. Dok će nekima biti izvrstan izbor grupni programi vježbanja, drugima će više odgovarati odlazak u klasičnu teretanu i rad na spravama ili sa slobodnim utezima.

U početku, da biste pronašli ono  što vam najviše odgovara, dajte si vremena i isprobajte više programa (većinom je prvi trening i besplatan) pa odaberite onaj koji vam se najviše svidio, kako vrstom aktivnosti, tako i odabirom vježbi i intenzitetom koji odgovara vašoj trenutnoj formi i koji možete pratiti, a pritom vam nije prelagan jer ni takvi treninzi neće biti napor, niti polučiti rezultatima.

2. Prilagođen trening

Prema vašem cilju, važno je planirati trening. Ako nemate iskustva u tome, posavjetujte se s trenerom ili uzmite satove osobnog trenera. Stručna osoba će vam isplanirati trening prema vašem cilju. Naime, ako govorimo o najčešćim ciljevima koje imaju osobe u teretani, onda su tu: gubitak viška kilograma, održavanje trenutnog stanja i dobivanje mišićne mase. Naravno, treninzi osoba s navedenim ciljevima se razlikuju na više razina: odabiru vježbi, broju ponavljanja, pauzama između serija i intenzitetu vježbanja.

 

reebok

3. Prehrana

Prema mnogim trenerima, u postizanju rezultata važnost prehrane doseže čak i do 80%, dok je utjecaj treninga na ostvarenje cilja 20%. Iz ove jednostavne podjele jasno je – bez prilagođene prehrane i pridržavanje njezinim smjernicama, nema rezultata, koliko god vježbač kvalitetne treninge radio, bio ustrajan u njima i pridržavao se svih drugih uputa.

Zapamtite, nemojte kopirati tuđe jelovnike jer ono što nekome pomaže i dovodi do rezultata, vama ne samo da ne mora pomoći, već vam može i odmoći, ali i ugroziti zdravlje.

4. San

San je izrazito bitna komponenta svakog napretka u treningu jer je upravo san vrijeme kad se tijelo oporavlja i priprema za sljedeću aktivnost. Nedostatak sna, ne samo da vježbaču daje osjećaj umora, nego i značajno povećava opasnost od ozljede.

reebok

5. Pravilna izvedba vježbi

Pravilna izvedba vježbe bitna je prvenstveno zbog očuvanja zdravlja i izbjegavanja ozljeda koje su česte kod početnika. No, osim toga, pravilnom izvedbom vježbe, aktiviraju se željene mišićne skupine i na napredak potiču željeni mišići.

Stoga, i ovdje je bitno da početnici konzultiraju stručnjaka ili osobnog trenera da im pokaže vježbe koje trebaju izvoditi te ih uputi na pravilnu izvedbu i sve detalje na koje treba paziti kako bi se izbjegle ozljede i aktivirali pravi mišići.

6. Kvalitetna oprema

Kod odabira opreme za trening nije bitno voditi se cijenom ili usklađenošću boja već – kvalitetom. Trening je vrijeme u kojem se vježbač znoji, pa je važno da su i materijali od kojih je napravljena odjeća prozračni i prilagođeni vrsti aktivnosti, ali i da je obuća prozračna, kako bi stopalo imalo dovoljno zraka.

reebok

7. Motivacija

Motivacija je ključ uspjeha, a njezin nedostatak dovodi do odustajanja. Motivaciju u najužem smislu možemo objasniti kao poticanje na ostvarivanje ciljeva, a na motivaciju mogu utjecati unutarnji čimbenici kao i oni vanjski, okolišni.

Među izvorima motivacije ističu se zdravlje, estetika, dokazivanje, ali i oni „dnevni“ poput dobrog osjećaja nakon treninga i trening partnera.

8. Trening partner

Trening partner je, dokazano nizom studija, mnogima presudan izvor motivacije za treninge i ustrajanje u redovnoj tjelesnoj aktivnosti. Kvalitetan trening partner potiče na dolazak na trening kada nedostaje raspoloženja za tu samostalnu odluku, ali i tijekom treninga „tjera“ na nekoliko ponavljanja više kad poželite odustati. Jednostavno: s trening partnerom ćete odraditi vježbe koje sami ne možete.

reebok

9. Mikrociljevi

Psiholozi ističu da je u realizaciji dugoročnih i općenitih ciljeva neophodno imati niz kratkoročnih i konkretnih ciljeva. U suprotnom cilj postaje previše apstraktan i teško se držati plana koji dovodi do njegove realizacije.

U postavljanju mikrociljeva bitno je držati se nekoliko jednostavnih i jasnih principa. Ciljevi moraju biti specifični, mjerljivi, izvedivi, realistični i vremenski određeni. S takvim ciljevima, realizacija glavnoga cilja neće biti dovedena u pitanje jer će put prema njemu biti jasno određen manjim i kratkoročnijim ciljevima.

10. Nagrada

Nagrada je uvijek izvrsna za održavanje dobrog ritma treninga i napretka. Prema vlastitim interesima i afinitetima, odredite si nagrade nakon dobro odrađenih treninga, ostvarenih željenih rezultata, srušenih osobnih rekorda i sličnih postignuća u fazama približavanja zacrtanom cilju.

Ako se pridržavate ovih 10 preduvjeta, napredak u treningu je zagarantiran, a time će i ostvarenje zadanog cilja biti realizirano u željenom obliku. Trening je puno više od pukog vježbanja, ali svakako prije svega treba biti ugodna aktivnost koja vodi do ostvarenja ciljeva i zadovoljstva vježbača.