6 najčešćih razloga naglog debljanja kod muškaraca

Ako ste nedavno dobili ili izgubili nekoliko kilograma, nema potrebe da paničarite. Mala fluktuacija težine je česta, te nemate zbog čega brinuti. S druge strane, ako ste u posljednjih nekoliko sedmica ili čak dana, dobili više od 5 kilograma, onda biste možda trebali obratiti pažnju na vašu ishranu.

Stručnjaci objašnjavaju da su fluktuacije težine od pet kilograma više tipične za žene, a ne toliko za muškarce. Osobito ako je vaša težina stabilna mjesecima ili godinama. Evo šest najčešćih uzroka naglog debljanja:

Jedete previše soli

Konzumiranje natrija uzrokuje da vaše tijelo zadržava vodu. Voda ima težinu i volumen. Dakle, ako jedete puno slane hrane nekoliko dana zaredom, brzo ćete se udebljati. Hrana u restoranu – posebno brza hrana – obično je puna natrija. Dakle, ako ste u posljednjih nekoliko dana jeli previše brze hrane i nezdravih grickalica, to bi moglo objasniti vaš porast kilograma.

Uzimate novi lijek

Postoje mnogi lijekovi koji mogu prouzrokovati debljanje. U stvari, lijekovi mogu izazvati do 15 posto slučajeva pretilosti. Lijekovi za depresiju i lijekovi za bolesti srca su dva česta krivca. No, sredstva za spavanje na recept, lijekovi protiv bolova, pa čak i neki antihistaminici koji blokiraju alergiju mogu prouzrokovati porast kilograma. Na taj popis dodajte steroide i lijekove ili dodatke za jačanje testosterona. Ovi lijekovi djeluju na vaše hormone, što bi sigurno moglo potaknuti povećanje težine.

Jedete ili pijete više

Ovo se može činiti očitim, ali ako ste konzumirali više kalorija nego inače, ta promjena mogla bi dovesti do povećanja vaše težine za pet ili deset kilograma u periodu od jednog ili više mjeseci. I alkohol može biti uzrok debljanja.

Manje se krećete

Čak i male promjene vaših navika tjelesne aktivnosti mogu potaknuti debljanje. Ako ste dizali utege i stali, to bi moglo utjecati i na debljanje – čak i ako ste taj trening snage zamijenili nekim drugim oblikom vježbanja.

Prešli ste na dijetu s više ugljikohidrata

Ako prelazite s plana ishrane s izrazito niskim udjelom ugljikohidrata, poput ketoa, na dijetu koja sadrži više žitarica i škroba, odmah ćete primijetiti razliku na vagi. To je zato što se ugljikohidrati pohranjuju u vašim mišićima i jetri kao glikogen. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode. Ali nemojte se uznemiriti – to je poznato kao težina vode i ne znači da ste se udebljali.

Nedavno ste smršali

Bilo bi stvarno lijepo da izgubljena težina ostane izgubljena. Ali istina je upravo suprotna. Naša tjelesna težina i tjelesne masnoće su čvrsto regulirani, i naš sistem djelovat će na održavanje ravnoteže. Drugim riječima, kilogrami koje uspijete izgubiti vjerojatno će se vratiti – čak i ako nastavite s procesom mršavljenja.