Body Control Tuzla: Personalni trener, da ili ne?

Prvi odlasci u teretanu bili su mi zabavni i činili osvježavajuću promjenu. Obično sam na vježbanje odlazio sa prijateljima koji su već imali nekog „staža i isukustva“.

Napravili bi smo program i prema njemu obilazili pojedine sprave. Početak treniranja, uglavnom, odmah daje prvi rezultat. Ukoliko niste u formi kao što ja nisam bio, osjetićete jake mišićne upale. Bićete umorni ali zadovoljni što ste se konačnoi pokrenuli. Međutim kako vrijeme bude prolazilo počeće prvi „problemi“.

Program koji ste sačinili prema savjetima iskusnijih, koji vam je neko dao ili ste ga jednostavno skinuli sa intereneta, nakon nekoliko sedmica postaće vam pomalo dosadan. Čini će vam se da ste ga prevazišli i da je potrebno dodatno da pojačate trening i da se opteretite. Počećete osjećati i prve trenutke u kojima se „hladite“ i neki neprijatan feeling da svemu tome zajedno nešto nedostaje. Vremenom će se u većini slučajeva početi dešavati da trening završavate bez napetosti tijela i znojenja, mlitavi, pomalo bezvoljni.

Činjenica da neko drugi radi na spravi koja vam je baš tada potrebna dovešće vas u situaciju da napravite i dužu pauzu u toku treninga smatrajući da morate ići po programu i da nemate alternativu. Promatraćete druge vježbače koji rade mnogo intenzivnije i koji jednostavno ne prestaju. Svi ovi pokazatelji će vas malo deprimirati. Javiće se osjećaj zbunjenosti i zasićenosti.

Ovaj osjećaj zna biti i intenzivniji ukoliko ste sa partenrom ili na poslu imali loš dan, naše raspoloženje varira u monogim situacijima pa i prilikom rekreacije koja bi sigurno kao jedna od ciljeva trebala imati i bolju mentalnu snagu i pozitivan osjećaj. Sve na prvi pogled izgleda ok, u gym-u ste, već ste osjetili prve upale, počinjete upoznavati pojedine sprave i koristite ih ali taj osjećaj lutanja postaje sve prisutniji. Riješenje ovog problema koji se dešava dosta često je prilično jednostavno ali po mnogima nepotrebano, „skupo“ i nekako „fencie“. Riješenje koje se zove personalni trener. Naravno, razmišljate: „Šta sad? Platio sam članarinu, kupio opremu za vježbanje i sad još treba platiti i trenera, pa nisam filmska diva ili profesionalni sportista“.

Ipak mnogi se u ovoj dilemi varaju. Personalni trener je upravo ono što vam treba. Stručna osoba, obučena da pravilno izvodi čitav niz vježbi. Osoba koja vrlo lako uz, naravno, malo vaše iskrenosti o vašem zdravstvenom stanju može dosta tačno procjeniti vaše fizičko stanje i formu. Osoba koja će gotovo sigurno vaš doživljaj vježbanja u teretani potpuno izmjeniti i vratiti osjećaj tenzije, pozitivne energije i ubrzati vaš napredak.Personalne trenere lako je uočiti, većina njih već vodi grupne treninge a lako je primjetiti kada i među spravama u samom gymu neko radi sa trenerom.

Personalni treneri ili trenerice vrlo će vas brzo „ubaciti“ u ozbiljan trenažni proces. Pokazaće vam kako da pravilno izvodite vježe, kako da pravilno držite tijelo i dišete. Objasniće vam da je važnost pravilnog rada mnogo važnija od težina sa kojima radite. Početak može biti nešto teži. Moguće je da će vas trener „baciti“ na sprave ili pokazati vježbe koje vam se čine neprivlačne i o kojima niste ni razmišljali ali vrijedi poslušati ove upute jer često ni sami nismo svjesni na kojim djelovima tijela moramo više raditi. Pored toga većina trenera/trenerica zna jako mnogo o ishrani i mogu vam već na početku dati određene savjete kako da kroz ishranu takođe ubrzate svoj napredak.

Prosječan fitness trener je u poređenju sa prosječnim korisnikom teretane ozbiljnan profesionalc. Svako od njih o trenažnom procesu, pravilnom izvođenju, ishrani i odmoru nakon treninga zna mnogo više od vas. Ozbiljni treneri se konstanto edukuju i prate trendove u savremenom fitnessu. Ipak prilikom izbora trenera pokušajte se rukovoditi određenim kriterijima.

Komunikacija

Trener i vi se morate razumjeti od početka. Važno je da shvatate o čemu vam govori. Ukoliko komunikacija nije zadovoljavajuća onda vaš izbor nije dobar.

Povjerenje

Kao i u bilo kojoj drugoj interakciji imati povjerenja u vašeg trenera je od velikog značaja. Trener mora znati kako da vam približi i objasni razloge zašto trenirate baš na način na koji vam preporučuje. Povjerenje je proces i gradi se kroz veliki broj detalja.

Motivacija

Ukoliko ispred sebe imate najboljeg trenera o kojem priča čitav grad a vama se čini je rad sa njim naporan i ne pričinjava vam zadovoljstvo, bolje je da prekinete saradnju. Dobar trener nije samo stručnjak za vježbanje i i shranu, on ili ona moraju biti i vrhunski motivatori. Kada ih pogledate ili slušate trebali bi ste se osjetiti prijantno i raspoloženo a vaša spremnost da uradite određenu vježbu ne bi smjela biti upitna bez obzira koliko vam se čini teškom. Odgovarajući trener će vas motivisati i znati kako da vas inspiriše da vježbate intenzivnije i učinkovitije.

Pažnja

Fokus trenera jednostavno uvjek mora biti na vama. Ukoliko prečesto gleda u mobitel ili razgovara sa drugim ljudima dok se vi, recimo, nalazite u sred čučnja opterećeni sa 20kg dodatne težine to nije dobar znak. Naravno i treneri su ljudska bića i po prirodi posla komuniciraju i sa drugima ali mnogo je bolje ukoliko to čine za vrijeme pauza između vježbi sa klijentom.

Konstatnta

Kada jednom izaberete svog trenera ili trenericu, dajte im šansu. Biće potrebno neko vrijeme da se u potpunosti upoznate ali vremenom će vas stalni trener kroz praćenje vašeg rada i sposobnosti mnogo lakše „gurat“ na više i teže levele vježbanja nego ukoliko trenera shvatate kao osobu koju možete promjeniti svaki dan. Odlučite se za jednoga i pokušajte razviti sa tom osobom komunikaciju, povjerenje i motivaciju.

Nakon nekog vremena u zavisnosti od kvaliteta trenera, brzini vašeg učenja i finansijskim mogućnostima, saradnju možete i prekinuti. Na svom prvom samostalnom treningu nakon korištenja usluga trenera primjetićete detalje u vašem ponašanju i radu na koje prije jednostavno niste obraćali pažnju. Stomak ćete uvjek držati napetim, tegove ćete držati čvrsto, nećete savijati kičmu i još mnogo toga.

Potrošićete nešto više novca nego ste prethodno planirali ali naučićete mnogo, napredovati brže i možda i najvažnije saznaćete kako da se sačuvate od povreda koje znaju biti veoma neugodne i mogu vas mjesecima držati daleko i od gyma ali i profesionlanih i porodičnih obaveza.

Dakle budite ponekad i malo „fencie“, neka vas društvo malo bocka na kafici, ali na kraju, svi smo mi stručnjaci u svojim poslovima i ne volimo da nas neoko preskače ili ometa u radu. Dakle prepustite stvar stručnjacima i uživajte u rezultatima.

(body.ba)